Наредби за фермерските пазари и за изисквания за производство на малки количества храни в домашни условия ще намалят злоупотребите и сивата икономика и ще отговарят на действителността, че потребителите търсят такива продукти. Това заяви заместник-министърът на земеделието Георги Събев по време на кръгла маса в с. Черни Вит, посветена на Наредба за специфичните изисквания за производство на малки количества храни в домашни условия, която е изготвена от няколко експерта по темата в страната.

„Такива наредби са много необходими нормативни документи, които отговарят на нуждите и на българската действителност. И в момента се произвеждат домашни храни, търсени от потребителите, които намират реализация по един или по друг канал“, уточни заместник-министърът. Той допълни, че такива наредби дават възможност за легални доходи на производителите, като същевременно обаче те трябва да бъдат изготвени по начин, който ще гарантира, че няма да се създадат нелоялни практики и да дадат предпоставки или условия за злоупотреби.

Земеделският заместник-министър припомни, че в рамките на Европейската стратегията „От фермата до трапезата“ се търсят и стимулират начини за скъсяване на пътя от производителите до потребителите. С подобни наредби ще се постигнат тези цели. Аграрният заместник-министър увери, че двете предложени наредби ще бъдат разгледани от експертите в министерството, както и че разчита на съдействие от Българска агенция по безопасност на храните.