Държавната агенция за закрила на детето се самосезира по повод разпространени кадри показващи агресия между деца пред търговски център в гр. София. Актът на насилие е заснет с мобилни устройства, записите от които се разпространяват в социалните мрежи. 

Както TrafficNews вчера съобщи, вчерашният бой е бил уреден предварително, а случката се е разигра пред очите на стотици хора пред входа на мола бул. „Черни връх“. Според клип, публикуван в социалните мрежи, над 80 – 90 деца, предимно малолетни и непълнолетни, гледат побоя, без да помогнат на жертвата. 

Поредно насилие между деца: Непълнолетни се биха пред входа на столичен молБоят е бил уреден предварително

От страна на Държавната агенция за закрила на детето е изпратено искане до 04 РУ – СДВР за съдействие и предоставяне на информация за непълнолетните лица, взели участие в акта на насилие и за предприетите действия по случая. Информацията ще бъде предоставена и на компетентната дирекция „Социално подпомагане“, за да се извърши социално проучване и при необходимост предприемане на мерки за закрила спрямо децата.

ДАЗД отново апелира към всички представители на медиите за изключително внимание и чувствителност при отразяване на случаи с деца. Обръщаме внимание, че подлагането на повторна виктимизация е също толкова болезнена и опасна за дете, жертва на насилие, колкото и самия акт на агресия. Държавната агенция за закрила на детето проследява случая, като експертите са в готовност по всяко време да окажат подкрепа, както на децата и семействата им, така и на професионалистите, ангажирани със случая.