Няма промяна в позицията на Европейската комисия, като България е изпълнила всички препоръки. Не се очаква нов мониторингов  доклад от ЕС относно съдебната ни система. Това категорично заяви външният министър Екатерина Захариева.

„Реформите не се правят заради Брюксел, тя е най-важна за българските граждани и е процес, който трябва да продължи. Българският гражданин очаква качествено правосъдие и всичко това няма нищо общо с доклада.  България никога не се е притеснявала от това да има общ механизъм за всички държави“, заяви Захариева пред БТВ.

Министърът коментира и как ще се пътува в Европа и какво предстои.

„Първата фаза, която беше наистина много тежка бе да се справим със заразата.  Данните за всички държави са, че нивата намаляват. Което ни позволи да се мисли за втората фаза – плавно и разумно да възстановим четирите свободи и икономиката. От тях е възстановяването на общия пазар. Ограничаването на възможността за пътуване възпрепятства много сериозно бизнеса. За това от днес вече са възможни краткосрочни бизнес пътувания в рамките на ЕС. По отношение на сезонните работници- все още има ограничения в част от страните. Нашата препоръка е да се пътува само в краен случай“, каза министърът.