Загиналата в Рила 65-годишна туристка е дългогодишната журналистка от БТА Лили Тодорова. Тя е била дълги години главен редактор на отдел „Вътрешна информация” и едно от знаковите имена в агенцията, разказаха нейни бивши колеги. 

Фатален за нея се оказа преходът по един от любимите й маршрути в Рила. За последно е забелязана в хижа „Мальовица” в неделя сутринта.

Четири дни планинските спасители я издирваха без успех, а днес тялото й беше намерено до Белия улей край Рилския манастир. Според първоначалния оглед тя е паднала в близката река и е починала от травмите си. Тръгнала на поход сама. Връзката с нея се изгубила, когато се намирала в Мальовишкия дял на Рила.

„Любовта към планината отне живота на нашата бивша колежка Лили Тодорова. Тя ще остане като един от най-ярките и колоритни образи, с огромно сърце, неподражаемо чувство за хумор и всеотдайност към работата и хората”, написаха в жалейка от БТА.

"Беше много качествен човек, силен журналист с хубаво перо. правеше много добри репортажи. Беше силен характер, винаги имаше позиция", разказа пред TrafficNews дългогодишният кадър на БТА и журналист в няколко медии Любомир Михайлов.

Той припомни, че като кореспондент на агенцията в Пазарджик в годините на соца, Тодорова дори е била уволнена заради несъгласието си да пише пропагандни текстове за “възродителния процес”.

След оттеглянето си от активната журналистическа дейност, Лили продължила да търси нови предизвикателства.

Дълги години тя е доброволец в психиатричната болница в столичния квартал Суходол, където се грижи за наркомани и алкохолици.

Догодина Лили е трябвало да завърши докторантура в Богословския факултет, където се записала заради увлечението си по  хоровото пеене и църковнославянската музика.

На 13 октомври тя отново е била на поход в Рила, като този път целта е било Страшното езеро, разположено на 2465 метра височина.