Митнически и гранични служители задържаха 50 кг марихуана при съвместна проверка на товарен автомобил на Граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево", съобщиха от Регионалния пресцентър на митницата в Свиленград.

На 3 февруари на пункта в посока към Турция на трасе "Изходящи товарни автомобили" пристига влекач с полуремарке с турска регистрация. Шофьорът - турски гражданин, представя пред митническите служители редовни документи за превозваната стока от Румъния за Турция - талашитени плоскости. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която между палетите със стока в предната дясна част на товарното помещение са открити 109 полиетиленови пакета със суха тревиста маса. Извършеният полеви наркотест показал реакция на марихуана. Наркотичното вещество е с общо бруто тегло 50,04 кг. и на стойност 200 160 лева, предаде БТА.

По случая е образувано досъдебно производство. На шофьора А. С. (34 г.) е предявено обвинение за контрабандата на високорисковото наркотично вещество, уточниха от прокуратурата. Предполагаемият трафикант е задържан за срок от 72 часа, предстои в съда да бъде внесено искане за налагане на мярка за неотклонение "задържане под стража".

Предишният опит за контрабанда на марихуана през "Капитан Андреево" бе на 15 януари т. г. Тогава в резервната гума на лек автомобил бяха открити 4,82 кг марихуана на стойност близо 20 000 лева. По случая като обвиняеми бяха привлечени двама български граждани.