Всички потребители да бъдат внимателни при избор на климатик, производител и изпълнител на монтажа и поддръжката на уредите, апелираха от Българската асоциация „Отопление, вентилация и климатизация“ (БАОВК). Причината за това са зачестилите сигнали от хора, жертва на несертифицирани фирми за работа с флорни и парникови газове, които предлагат нискокачествени продукти и услуги.

„Отоплението с климатици през този сезон е най-икономичният вариант за потребителите. Както се случва във всеки бранш, когато има голямо търсене, на пазара се появяват множество фирми, които предлагат продукти и услуги”, разказа Петър Хетемов от БАОВК.

Проблемът, според него, е, че голяма част от тях предлагат нискокачествени продукти без гаранции, некачествени монтажи и не могат да бъдат открити при опит за контакт, когато е възникнал проблем с предлагания от тях уред. „Все повече потребители, жертва на такъв тип фирми се свързват с нас за съвет и повече информация”, заяви Хетемов.

 

Отоплението чрез климатични системи ще бъде на най-разумни и най-достъпни цени тази зима. Това е и най-бързото решение за потребителите да се премине от един вариант на отопление към друг, подчертаха от БАОВК. Подходящи за отопление са инвенторните битови климатизатори, тип сплит системи, които се инсталират най-бързо, но в същото време са с високи параметри.

Европейският съюз налага ежегодно на производителите да вдигат енергийните класове и параметрите на уредите, така че дори по-бюджетните уреди вече са с висок клас по отношение на енергоефективността.

„Разбира се, когато говорим за отопление, трябва да се търсят уреди, които са подходящи за това и издържат на по-ниска температура. Именно това е едно от нещата, на които трябва да се обръща внимание – при какви температурни диапазони работи уредът”, посочи Хетемов.

Естествено, трябва да се избират и производители, които имат традиции в производството на климатична техника, имат история и са популярни. Потребителите не трябва да се доверяват на производители, които нямат опит и традиции, подчерта експертът.

“Това е важно от гледна точка на срока на експлоатация, на параметрите, които постигат уредите, начина на работа и не на последно място сервизното обслужване“, коментира още Петър Хетемов.

От асоциацията посочват, че има два особено важни момента при покупка на климатик – откъде и от кого. За покупката на добър климатик потребителите биха могли да се информират лесно в интернет. Друг много важен момент обаче е, че след това уредът е обвързан с инсталатора и поддържащата фирма.

Дори да е закупен климатик с добри технически параметри, може да се появят проблеми в дългосрочен план с изпълнителя. Именно затова, основната препоръка на специалистите от бранша е потребителите да избират доказани фирми и внимателно да се информират за техния опит и сертификати за извършване на инсталация на климатична техника и работа с фреони.