Зеленчуците и хлябът са рекордьори по поскъпване сред храните за последните 10 години. Най-малко е увеличението при рибата и морските дарове. Това сочи анализ на Института за пазарна икономика.

Цял живот Минка Караасенова се е занимавала с търговия. От 10 години продава плодове и зеленчуци на пазара в Асеновград. И до днес има ясен спомен за цените на някои от стоките преди десетилетие.

„Краставицата беше 1,50 лв., марулята - 80 стотинки, доматите и те бяха по-евтини”, казва Минка Караасенова.

Оттогава досега цените на повечето зеленчуци са скочили със 100% и повече. Най-драстично е повишението на доматите. Тогава са били 60 стотинки, а сега се търгуват между 4 и 5 лева. Поскъпването обяснява с инфлацията, увеличението на минималната работна заплата, наемите на сергиите, които за последните 10 години са скочили 4 пъти.

„Торовете, препаратите, водата, токът и работната заплата. Никой не иска за без пари да работи”, обяснява Минка. Отчита и друга тенденция - за тези 10 години покупателната способност на българите е намаляла.

„Преди 10 години хората си купуваха по една чанта домати, краставици, марули, лук си позволяваха. Сега си взимат четири домата с две краставички, една маруля и това е. Не могат да си позволят повече”, смята Минка.

Хлябът – традиция, но и лукс

За последните 10 години и хлябът в България е поскъпнал с близо 100%. Въпреки тавана на надценките и по-ниския ДДС, цената не престава да расте. Според производители увеличението на тока, на газа, на заплатите за 10 години е почти със 100% и това няма как да не повлияе.

Традиция е на българската трапеза винаги да има хляб. А цената му прави впечатление на клиентите. Много от тях изчисляват, че поскъпването е 100 и повече процента. Според производителите, цената на хляба не се е покачила повече от 70% за последните 10 години.

„Тогава ако един хляб е струвал 80 стотинки, сега цената му е някъде от порядъка 1,40- 1,50 лв., като говорим за нашата цена, тази на производителя”, казва Валери Кръстев за Нова тв.

И дава пример, защо цената е нагоре. „Минималната работна заплата от тогава досега се е качила три пъти. Енергоносителите като ток, газ, горива, всичко е скочило не по-малко от 100% за този период на време”, обяснява Валери Кръстев.

Рибата - по-скъпа, но все така на трапезата

Най-малко е увеличението в цените на рибата и морските дарове. И все така инфлацията през последните години не подмина и тези продукти. Статистиката показва, че за последните 10 години, цената на рибата и морските продукти у нас се е увеличила с 42%. Точно колкото е и отчетената инфлация за последното десетилетие. А според данните, това увеличение е значително по-малко в сравнение с други хранителни продукти, които за същия период са скочили двойно.

Сюлейман Каменарски е на Рибната борса във Варна вече повече от 35 години. Споделя ни, че най-търсена винаги е била прясната риба. „Като има прясна риба - купуват. Калкан например. Сега се търси и цацата. Но в момента я няма”, обяснява Сюлейман.

Опитният търговец ни разказва и кой е основният фактор, който влияе на цената. „От улова зависи. Като има повече улов, пада цената. Като няма, вдига се цената”, обяснява Сюлейман.

А клиентите също усещат, че поскъпването не е толкова драстично. Но възможно ли е рибата да се превърне в алтернатива на останалите храни, които вече са поскъпнали двойно?

„Да, разбира се, че може”, смята Ванеса Тодорова, търговец на риба.

„Естествено, колкото е по-евтина - повече върви”, казва и Сюлейман.

Но каквато и да е цената, хора като Николай знаят най-добре каква е истината: „Ако имаме пари, нищо не е скъпо. Ако са големи заплатите, нищо не е скъпо”, казва Николай Иванов.