Ловните дружинки стягат пушките, за да подгонят глиганите от събота.

По време на новия сезон ловът ще бъде разрешен три дни седмично, вместо досегашните два дни, като целта е да се намали популацията на дивата свиня - основен разпространител на заразата от заболяването Африканска чума по свинете (АЧС).

 Това е разписано в заповедта,  разписана от министъра на земеделието Десислава Танева, която се очакваше с нетърпение от ловците. Най-спорната част бе с колко голяма ще е забранената територия около огнище на АЧС.  Някои ловни дружинки дори заплашваха с протести и затваряне на магистрали, ако площта не се намали.

 Според новата заповед,  зоната, в която има пълна забрана за извършване на всякакви дейности, включително лов, от 200 кв. км става 3 кв км, т.е. 60 пъти по-малка.  Около нея има още две санитарни зони. В първата от 27 кв.км. се разрешава индивидуален лов, лов с капани и групов лов без кучета. Във втората се разрешават всички видове лов на дива свиня.

 Намалява се и срокът за забраната – от 60 на 30 дни. След изтичането на първия месец се допуска индивидуален лов, лов с капани и лов без кучета, а след изтичането на втория месец и групов лов с кучета.

 В много от зоните, където бяха открити заразени прасета, срокът на забрани може и да е изтекъл, коментира за TrafficNews Румил Лачев, главен експерт към Българския ловно-рибарски съюз /БЛРС/. Той посочи, че пълна информация за ловните райони, които попадат в инфектираните зони, има на сайта на Агенцията по горите.

 Според Лачев, най-важни в новите указания за ловуване са увеличените мерки за биосигурност.

Всички дружинки трябва да дезинфекцират с хлорна вар специално определените ями, в които се изхвърлят остатъците от убитите животни. Задължително се обработват с препарати използваните инструменти, облеклото, обувките, оръжията и принадлежностите към тях, както и автомобилите.

 От всеки застрелян глиган трябва да се вземе задължително проба, която да се изпрати за изследване за сметка на Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/.  Месото не бива да се консумира докато не излезе резултатът. Ако пробата е положителна, трупът на животното се загробва.  Изследването за трихинелоза остава, както досега, за сметка на ловците.

  Ловуването ще се извършва по график, утвърден от директора на съответното държавно горско или ловно стопанство.

 Продължават претърсванията в ловните територии за мъртви животни или такива, които се държат странно.  Държавните стопанства ще изплащат по 150 лева за намерен труп на дива свиня и по 50 лева за отстрелян глиган, но само при индивидуален лов.