„Една от най-големите грешки на предишното управление е незнанието да се управлява”. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.

Попитана дали българският президент е знаел за идеята страната ни да стане президентска република, Йотова отговори отрицателно. Тя нарече себе си "убеден парламентарист".

Вицепрезидентът коментира газовата криза с думите: 

„Как се спира зависимостта от „Газпром” когато ние сме продължили да купуваме газ пак от „Газпром”, само че малко по-скъпо през няколко посреднически фирми. Никой не е казал, че панацеята е „Газпром”. По думите й служебният кабинет е направил най-честната политика като е сложил всички възможности за обсъждане на масата. Според Йотова диверсификацията е трябвало да се случи още през 2014 г. след Крим. 

„За да си осигурим отоплителния сезон, трябва да намерим най-добрите условия. Очевидно ще бъде микс от всички тези възможности”, твърди Илияна Йотова. Тя смята, че правителството ни е трябвало не да бърза, а да изчака партньорите си от Европейския съюз, с които да имаме една обща европейска политика по отношение на плащанията към „Газпром”.

Йотова говори пред Нова и за водното бедствие, което сполетя няколко села в Карловско. По думите й сумата от 370 лв., която държавата отпуска под формата на помощ за пострадалите семейства в региона, е минимална и „никаква”. 

„Това е следствие от несвършената работа. Има четири неща, които са задължителни и трябва да се направят. Първо – ясно регламентиране кой трябва да се занимава с тази дейност. Второ – финансово обезпечаване. На трето място – немалко земеделска продукция пострада. Това е едно от нещата, които сега трябва да бъде направено - много бързо, много експедитивно да бъдат изчислени тези щети и съответно хората да бъдат компенсирани. И четвърто – България много рядко посяга към един друг инструмент, който съм виждала в предишната си практика много страни да прибягват и то успешно. Това е една много бърза калкулация на щетите и кандидатстване на Фонд „Солидарност”, смята вицепрезидентът.