Шофьорите остават без книжка на средата на пътя, ако имат неплатена глоба и ги спре пътен полицай. Документът за правоспособност се връща, когато дължимите суми бъдат заплатени. От днес до края на седмицата „Пътна полиция” ще извършва засилени проверки за неплатени глоби на шофьори на автомобили.

Електронни фишове за стари нарушения могат да се връчват и на пътниците в превозното средство, но документите им за управление на автомобил не могат да бъдат отнети.

Ако имате неплатени глоби за пътно нарушение, книжката ви може да бъде отнета дори и на средата на пътя. Принудителната мярка важи, докато дължимите суми не бъдат заплатени. Без значение е в какъв размер е глобата, както и дали нарушението е по-леко. От началото на 2017 година полицаите могат да проверяват и връчват електронни фишове и на пътниците в автомобилите.
 
Инспектор Петър Соколов от „Пътна полиция” обясни, че операцията ще се проведе в районите на всички контролно-пропускателни пунктове на територията на страната: "След установяване на такъв водач, му се отнема на място свидетелството до заплащане на сумата от водача".

В случай, че полицаите установят, че шофьорът има неплатени глоби, той може да даде дължимата сума на място и книжката му да не бъде отнета. Ако обаче водачът на автомобила не може да плати глобата, трябва да остави колата си на мястото, където е спрян: "Водачът ще отиде в най-близкия клон на банка, или онлайн ще си заплати дължимите суми по фиша. След което ще му върнато свидетелството за управление и той отново става правоспособен водач".
 
Ако шофьорът няма възможност да заплати глобата си, автомобилът ти остава на мястото, където е спрян или друг правоспособен трябва да го откара. В случай, че до момента на проверката на водача не е връчван фиш, книжката му няма да бъде отнета.