Екскурзията е трябвало да започне от двора на основното училище ”Отец Паисий”. Минути преди шестокласниците и петокласниците да тръгнат за резервата „Сребърна”, за да проведат открит урок, шофьорът на автобуса е тестван за алкохол. Проверката показала 1,25 промила.

Детелина Терзиева, директор на училището, уточни, че екскурзията е била подготвена по документи – били са изпратени уведомления до полицията и ДАИ. Преди всяко такова пътуване те проверяват шофьорите на автобусите, независимо дали са училищни или на външна фирма.

„Видях се с шофьора следобед, след като беше освободен от полицията. По време на проверката не съм присъствала, разбрах от колегата, който е ръководител на групата, че след проверката на шофьора няма да се осъществи пътуването”, обясни директорката на училището, предаде БТВ.

13 деца е трябвало да пътуват на тази екскурзия. Те са част от клуб „Екоприятели” и  трябвало да направят заключително занимание на групата в резервата „Сребърна”.

Шофьорът е служител на училището, той работи откакто има училищен автобус – от 2014 г. До момента няма нарушения, уточни директорката Детелина Терзиева. Тя е поискала от шофьора писмено обяснение и така е стартирала процедурата за дисциплинарно наказание. Мъжът твърди, че е изненадан от резултата от проверката и не е употребил алкохол, а има здравословни проблеми.

Очаква се и информация от полицията, която е започнала бързо производство. Отнета му е шофьорската книжка от полицията и няма да може да изпълнява задълженията си като шофьор на училищния автобус.