Възстановяването на присъствените занятия за учениците от I до IV клас там, където те са прекратени поради епидемичната вълна, ще бъде оповестено поне два дни предварително, стана ясно още. Родителите и учителите ще имат възможност да се подготвят. 

Към този момент не може да се посочи точна дата, на която децата отново ще влязат присъствено в час. Преди това е необходимо здравните експерти да определят теста, който ще се прилага при децата, и той да бъде доставен в училищата. 
От вида тест зависи организацията на самото тестване. Тя ще бъде разписана в заповед на министъра на образованието и науката.

"Не мога да кажа точна дата за връщане на учениците в клас, без да е избран изпълнителят на доставката на тестовете, без да е ясно каква ще е организацията, без да сме пресметнали времето, в което ще подготвим тези, които ще правят тестовете", това каза министъра на образованието и науката проф. Николай Денков.

Връщането в училище при толкова високи стойности на общата заболеваемост ще стане при осигуряване на максимално безопасна среда – с безплатно тестване на учениците, които не са преболедували и не са ваксинирани (ако са над 12-годишна възраст), документ за преболедуване или безплатно тестване на техните учители. Тази система е успешно въведена в цяла Европа.
Родителите ще имат избор – или да дадат съгласие тяхното дете да бъде тествано и да учи присъствено, или да остане в къщи и да учи онлайн. Особено за малките ученици до IV клас присъственото обучение е ключово важно.

Работна група с експерти от Министерството на образованието и науката, Министерството на здравеопазването и социалните партньори вече работи върху различни варианти за провеждане на процеса. Учителите и родителите ще бъдат запознати предварително с всички детайли. 

От Министерството на образованието и науката обещават, че ще се проведе информационна кампания за тестването на учениците, след като стане ясен видът на щадящия тест, който ще се прилага." МОН ще използва всички налични информационни канали, за да обясни на родителите целия процес на изследване. Всеки един родител ще има възможност да види и да прочете листовката на продукта", съобщиха още те. 

По данни на Министерството на здравеопазването досега са ваксинирани общо 38.65% от учителите, като при 2.31% от тях имунизационният цикъл не е завършен. През последната седмица се забелязва ръст на броя педагози с ваксина. Непосредствено преди въвеждането на „зеления сертификат“ в страната имунизираните с поне една доза преподаватели в училищата бяха 36,14%. 

Ваксинираните ученици над 12-годишна възраст са 4.87%.