Времето през януари ще бъде с температури над нормата, а валежите ще бъдат под нормата, прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), представяйки прогнозата за времето през януари в България на Отдела "Метеорологични прогнози" в НИМХ.

Най-ниските температури през януари у нас се очакват да бъдат между минус 12 и минус 7 градуса, по Черноморието - около минус 3 градуса, а най-високите температури ще бъдат между плюс 13 и 18 градуса.

Новата година ще започне със сравнително топло и сухо време. В планините и планинските райони ще бъде слънчево, а в низините и котловините, особено в часовете преди обяд, предимно облачно и мъгливо. Около средата на първото десетдневие на януари температурите ще се понижат, но в по-голямата част от страната ще останат над климатичните норми. Облачността и над планинските райони ще се увеличи, повишава се и вероятността за валежи, предимно слаби и от дъжд.

През второто десетдневие температурите ще се задържат близки или по-високи от обичайните. През повечето дни има и повишена вероятност за валежи на повече места, предимно от дъжд, който във високите полета, в ниските планински райони и на места в Северна България ще преминава и в сняг. В края на десетдневието вероятността за валежи е относително по-малка.

През третото десетдневие изгледите за температурите са да бъдат близки, а в западните райони и по-високи от климатичните норми. По-голяма вероятност за обстановки с валежи на повече места има в началото и около средата на десетдневието. През последните дни от месеца се повишава вероятността за слънчево време и с относително по-високи температури в планините, и за предимно облачно и мъгливо време в низините.