“Доводите, които излагат нямат нищо общо с показателите, свързани с приемането ни в шенгенската зона. Не може непрекъснато да се сменят критериите. Не може да се иска Доклад по механизма за сътрудничество и проверка, при условие, че той е отпаднал от ЕК. Странно е това поведение”. Това каза пред Нова телевизия служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. “Странно е да се говори, че България няма върховенство на закона и има корупция, а в същото време най-големият инвеститор у нас е Нидерландия”, допълни военният министър и заяви категорично, че страната ни трябва да следва своя интерес. 

“Ако започнем да разделяме границите на Европа, за каква солидарност говорим”, попита той. 

Стоянов коментира още военната подкрепа за Украйна, която предоставя страната ни. “Това, което даваме, не е нито C-300, нито самолети Миг-29 и Су-25”, заяви той и увери, че България защитава и своето небе, като използва именно Миг-29.

За това кога България може да очаква първите два самолета F-16, Стоянов потвърди, че това ще се случи през 2025 г. “Производство на първите два български самолета е започнало. Те ще бъдат произведени февруари месец 2024 г, но ще ни бъдат предоставени през 2025 г. Дори и да бъдат доставени по-рано, ние няма да бъдем готови с инфраструктурата, която беше неимоверно забавена. Още сме в начален етап”, обясни той. 

Военният министър направи и коментар на кадрите, показани от Sky News, според които сирийски мигрант е ранен от български граничар. “Това категорично не е българска територия”, заяви Стоянов. “Обикновено в патрула са военнослужещи и граничен полицай. Това, което чувам като изстрел не е ясно откъде идва, но не е от автомат “Калашников”. Представителите ни на границата са въоръжени с автомат “Калашников”, не с пистолети”, обясни той.