Пловдив ще се потопи в магията на едно вълнуващо и и още по-мащабно издание на 16-ия Международен фестивал за франкофонска песен „Златен ключ” от 28 до 30 юни. Специално за музикалния форум е подготвен специален клип за  най-голямата франкофонска телевизия в света TV5 Monde. По традиция водещ на формата ще бъде неговият основател и голям приятел на България - Бернар Руо. Кавалерът на Академичните палми ще доведе под тепетата голяма френска група от областта Шарант Маритим, за да разгледа културно-историческите забележителности на Пловдив и да се наслади на таланта на изпълнителите на френски шансони. 

В концертите тази година участие ще вземат само лауреати на Фестивала от предходните издания. Специален гост е малката Сесил Алпер от Търговище, а двукратнтният наш победител Ивана Муцкова ще се надпява с талантите на Франция -  братята близнаци  Джес и Уесли. „Jessandwest” е дует спечелил всички възможни награди на тазгодишното издание на фестивала в родината си– на жури, публика, за автори и композитор. 

Освен на музикалното изкуство, пловдивчани ще могат да се насладят и на едно типично френско ноу-хау – висшата мода. Френският дизайнер Пенг Саенпитна, познат на модните подиуми от Париж до Тайланд, и неговият екип са създали специална колекция висша мода, а орнаментите по моделите са инспирирани от българските шевици. 

Колекцията е наистина уникална и след представянето й ще бъде дарена на музей във Франция. За целта  през 2019 година от Франция ще пристигнат и няколко френски мис, които ще дефилират на пловдивската сцена, за да покажат френския финес в тази област. Също така, по покана на дизайнера, специално от Бангкок ще долети и много красива тайландка-модел, за да се включи в спектакъла „Мода и шансони”. 

Още много изненади очакват публиката в Дома на културата „Борис Христов”, например “creation en direct” – създаване пред очите на публиката на висша мода тоалет директно по тялото на една от манекенките, с който тя веднага ще може да дефилира пред публиката. 

„Усилията на екипа ни са насочени към това тази година фестивалът „Златен ключ” да бъде много по-атрактивен и вълнуващ за любителите на френския дух и култура. Домът на културата„Борис Христов” ще бъде сцена на трепетни мигове и емоции. Огромна заслуга за това имат нашите тазгодишни партньори, които безрезервно ни подкрепят, за да може фестивалът да се случи и да поднесем на публиката едно зареждащо и приятно изживяване на романтика и френски шик преди лятото, каза директорът на Алианс Франсез в Пловдив Теофана Брадинска. 

Сред спомоществувателите и партньорите на фестивала е една от най-големите финансови институции у нас -  Fibank. Банката от години подпомага организаторите от Алианс Франсез и прави възможно случването на един от най-авторитетните празници на френската култура в България. Благодарение на подкрепата им, събитието всяка година разгръща мащабите си и предлага още и нови емоции на публиката. 

Четвърта поредна година Fibank подпомага младите таланти, които участват на "Златен ключ" и форумът се превръща в трамплин за творческата им изява.

Към меценатите, с чиято финансова подкрепа се реализира фестивалът, се присъединяват талантите от Професионалната гимназия по облекло „Ана Май”, които ще гримираат и ще правят прическите на участниците във фестивала. За добрата организация и внимание към гостите ще се грижат доброволци от Езикова гимназия „Иван Вазов”. 

И тази година фестивалът „Златният ключ“ ще бъде чааст от „Френска седмица” на пл. „Стефан Стамболов”в дните от 24 до 30 юни.  Ще могат да се видят най-новите модели френски автомобили, слънцезащитни продукти, съвети, тестове и много други изненади. Всички концерти на Фестивала ще се състоят в Градския дом на културата „Борис Христов” и са с вход свободен за гостите и  любителите на музиката, а останалите събития от „Френската седмица“ са на площада пред Община Пловдив.