Докато вие почивате, те работят. Празничните дни, които сте планирали да прекарате в чужбина или на гости на близки и приятели в страната, могат да се превърнат в кошмарен спомен, ако не вземете мерки да защитите дома си. Крадците не почиват - те дебнат и набелязват потенциалните си жертви. 

Експертите съветват преди да заминете, да вземете мерки за охрана на дома си. Ето няколко мерки, които могат да ви спестят бъдещи неприятни преживявания. 

1) Не споделяйте предстоящите си планове за пътуване  сред много хора.

2) Когато напускате дома си за по-дълго, не оставяйте в жилището пари и ценни вещи. Пари, накити, видеокамери, мобилни телефони, преносими компютри, цифрови фотоапарати са предпочитани, защото се продават бързо. Заключете ги в сейф или ги оставете при познати хора.

 3) Оставете осветлението включено, ако жилището ще е празно само за една нощ. Ако ще отсъствате по-дълго, се погрижете да затворите добре всички врати и прозорци. Осигурете близък, който да наглежда жилището.

4) Не оставяйте ключове от жилището на леснодостъпни места!

6) Ако мислите, че сте станал жертва на обир или опит за такъв, се обадете на тел. 112. Направете същото, ако в опасност е някой от съседите ви.

7) Проверявайте редовно изправността на заключващите устройства на входните врати на общата част от сградата и жилището ви, в много случаи непосредствено преди извършване на кражба извършителите повреждат или унищожават ключалките, осветлението и системите за сигурност в сградите.

8) При възможност, монтирайте система за видеонаблюдение на входа на сградата или около нея.

По време на пазаруване:

1) Не носете големи суми, ако не се налага. Ако все пак е необходимо да вземете повече пари в брой, не ги дръжте на едно и също място. При плащане, не отваряйте портмонето си твърде широко - няма нужда другите да виждат с каква сума разполагате, особено джебчиите.

2) Ако попаднете в навалица, дръжте чантата си отпред, плътно до тялото, така че да имате непрекъснат контрол.

3) Не оставяйте портфейла или парите си без надзор, без значение дали е просто докато пробвате дреха, хапвате в заведение или си почивате.

4) Скривайте с длан клавиатурата на банкомата, докато въвеждате ПИН кода си. По-добре е да използвате вътрешни банкомати, в сградите на клоновете, а не външни. Не записвайте ПИН кода или ако се налага, го съхранявайте на различно място от това, в което държите картата.

5) Не оставяйте ценни вещи и пари във външните джобове на дрехите си.

6) Не оставяйте в автомобила си скъпи вещи, техника, чанти с пари или документи. Не оставяйте и кашони или опаковки - това може да е мотив да разбият колата ви.

7) Паркирайте на добре осветени, многолюдни места, по възможност - на охраняеми паркинги и гаражи.