Частен съдия изпълнител е пуснал за публична продан хотела в Банско на бизнесмена и червен активист Марио Томов Трайков и на неговия син Тома Трайков, показа проверка на TrafficNews в регистъра на ЧСИ.

Трайков бе номиниран от БСП за президент на България през 2016 година, а синът му Тома през 2017 г. бе кандидат за депутат от левицата.

Семейният хотел „Елена” в Банско, който се намира на централната улица „Васил Друмев” в курортното градче,  се предлага от ЧСИ Александър Борисов Цанковски срещу начална цена от 500 074 лв.  Едномесечният срок за огледи тече от 18 ноември, а евентуалният купувач ще бъде обявен на 19 декември в Районен съд Разлог. Хотелът е ипотекиран в полза на „УниКредит Булбанк” през 2017 г.

Предмет на продажбата са парцел от близо половин декар с построената върху него триетажна сграда със застроена площ от 200 кв.м. На първия етаж са обособени рецепция, лоби бар и механа, а на втория и третия – по пет хотелски стаи и по един апартамент. В сутерена са разположени фитнес, сауна, котелно, складово помещение и санитарни възли.

Това е трети опит да се продаде имота, който първоначално бе предложен през май с цена от 615 650 лв.  

Хотелът на Трайкови е сред първите частни инвестиции в Банско, а разрешителното му за ползване е още от 2000 година - още преди градът да започне да се развива и налага като зимен курорт.

От офертите в интернет става ясно, че хотелът е предлагал стаи и от 20 лева, а в социалните мрежи потребителите го описваха като чист, макар и нуждаещ се от ремонт.

Марио Трайков е син на един от създателите на Държавна сигурност и герой на социалистическия труд Тома Трайков. Прадядото на Марио - Тома Дураков от Енидже, бил в четата на Апостол войвода, доброволец в Балканската и Междусъюзническата войни.

Марио е роден през 1960 г., започва основното си образование в Москва, а средното продължава в съветското училище в София. Завършва право. Става член на БКП още през 1986 г. и веднага е изпратен като  най-младия командир на районен бригадирски щаб в София. Веднага след промените на 10 ноември се захваща с бизнес.

 През 1991 година започва производството на първата частна водка у нас, носеща фамилното му име – Traykoff. През годините заедно със свои партньори развива бизнес не само у нас, но и в Италия, Франция и Испания. Бил е спонсор на спортни клубове, включително и на ФК „Пирин“ /Разлог/.

Има медицински център в „Красно село”.

 Трайков е сред спонсорите на левицата, член е и на Контролната комисия на партията, известна като „другарски съд”. 

През 2013 г. е кандидат за депутат. Името му нашумя през 2016 година, когато бе номиниран от три общински структури на БСП – Пазарджик, Благоевград и „Овча купел“ – София, за кандидат-президент. В платформата си  акцентира на борбата с "класата на сивите милионери".

Марио Трайков със соцдепутата Димитър Дъбов на конгрес на левицата

Ннеговият син, кръстен на дядо си - Тома Мариов Трайков, бе кандидат за общински съветник от БСП в София през 2015 г. и стана известен с плаката си във фейсбук, на който агитира за себе си с руското знаме. 

Трайков-баща бе председател на структурата на БСП в столичния квартал „Овча купел” до март 2019 г., когато се оттегли и предаде поста на сина си Тома.