Кога един кмет е кмет и кога един полицейски шеф е полицейски шеф? Привидно и двата поста са административни, които боравят най-вече с документи, закони и правилници.  Идеята обаче те да са начело на своите звена не е да бъдат обикновени администратори и част от бюрократичната машина, а най-вече да са близо до хората и да отговарят на изискванията на обществения интерес.

Неслучайно районните кметове в Пловдив се избират пряко от гражданите – не просто да боравят с документи, а да решават проблеми и казуси, зададени от самите хора. Един пример в Пловдив обаче показа точно обратното.

Привидно той касае един частен нощен клуб и неговото право да оперира с клиенти през нощта. На пръв поглед – съвсем рутинна процедура, но отзвукът, който предизвика казусът го изкарва от общопризнатите норми за това.

Клуб „Сикретс” отново отвори врати, въпреки общественото недоволство на гражданите, въпреки редицата погроми и побои в него, въпреки отрицателното становище на най-високостощата полицейска институция в Пловдив.

Основните герои в казуса са двама – новият районен кмет Стоян Алексиев и полицейският началник на съответното РУ – Никола Симов. Двамата предпочетоха да загърбят протестите на хората срещу постоянния тормоз от въпросното заведение, като останат в зоната си на комфорт и сложат паравана на документацията и „спазването на закона”.

Каква е хронологията?

От месец октомври въпросното заведение е подало документи за разрешително за удължаване на работното време .  От администрацията отказват да издадат подобно, тъй като нямат необходимия набор от документи. В Наредбата за осигуряване на обществения ред в Пловдив е записано:  

„Редът за издаване на разрешенията се определя със заповед на Кмета на Община Пловдив, след предварително писмено становище от Началника на съответното РУ „Полиция””.

Докато трае събирането на документите от собствениците на клуба, хората виждат възможност да спре тормозът от заведението и подават жалби в Трето РУ и район „Северен”. Това обаче не е първа тяхна жалба, като са подавали сигнали на 112 в продължение на месеци, разбира се – глас в пустиня.  Гражданите събират подписка, както им  позволява законът, и молят институциите да обърнат внимание на проблема им. Те биват изпълнени с надежда, когато разбират, че клубът е затворен и смятат, че най-после техният проблем е решен. За кратко обаче!  

Вместо разбиране или най-малко разговор с хората, които си търсят правото на нормален начин на живот, те биват подлагани на репресия от полицейските органи.

 Единственият от гражданите, който е оставил свои контакти в подписката е Красимир Петков. Той вече няколко пъти е бил в Трето РУ, като полицаите са поискали от него да събере писмени обяснения от всеки един човек в подписката. Това първо, че противоречи на закона, второ полицаите карат обикновен гражданин, който не е оператор на лични данни, да извърши престъпления.

Така докато полицаите от Трето РУ се крият зад паравана на закона, те принуждават граждани да го нарушават. Или иначе казано се вижда най-точното определение за двойния аршин за върховенството на закона.

От друга страна е кметът на района Стоян Алексиев. Той обясни, че по закон вече всичко е спазено и той не може да откаже разрешение за удължено работно време.

„Чакахме документацията, имаме положително становище от Трето РУ , РЗИ и всички останали компетентни органи. Аз боравя с документи… Всеки може да пуска жалби срещу когото си иска -  вие срещу мен, аз срещу вас.  Въпросният клуб няма нарушения, няма глоби и имам положително становище от полицията. Не съм говорил с гражданите, които се жалват , не съм и с тези, които са протестирали от заведението. Пак казвам – боравя с документи”, обясни Стоян Алексиев. Той допълни, че не знае за становището на ОД на МВР Пловдив, което е отрицателно – не го и касаело, в наредбата на Община Пловдив  „пишело районното управление”.

Тук вече изникват редица въпроси . Първият, който е и най-важният е защо няколко хиляди души гласуваха за Стоян Алексиев? В неговата програма ясно бе записано, че той ще бъде близо до хората  и ще управлява според техните интереси. В случая той не си е разменил нито дума с недоволните граждани – защото той боравил с документи. За подобна длъжностна характеристика не се иска  изборен пост. Там може да бъде сложен всеки един администратор, който ще борави с документи.

 Най-малкото, ако е искал да помогне на гражданите, които може и да са негови избиратели, той щеше да ги приеме, ще  се запознае с мотивите им , ще се опита да организира обсъждане, на което да се намери решение на проблема .

Нищо подобно, Алексиев показва пълна незаинтересованост към проблемите на хората, още в първия си месец като районен кмет.  Дали пък Алексиев не е получил обаждане от най-крупния бизнесмен в района Георги Гергов. Той държи сградата, в която е настанен клуб „Сикретс”, той е собственик на Панаира, а изглежда има и сериозни апетити към строителството в района.

Макар хипотезите да са много изводът е  само един – Стоян Алексиев напълно зачеркна проблемите на цял жилищен блок в Пловдив, превръщайки се е безгласна буква.

За другия основен герой в казуса се знае, че от дълго време е в сенките. Той не е избран публично, той няма избиратели, на които да разчита и предпочита комфорта на анонимността. По никакъв начин не е ясно как Никола Симов е взел решението за положително становище  за удължено работно време. Мотиви в него няма -  то е просто „да” и „не”. Въпросите са дали шефът на полицията в „Северен” знае за постоянните проблеми в заведението, знае ли за погромите и побоите вътре, знае ли за тормоза над жителите в съседство? Повече от ясно е, че знае, но предпочита да използва пълните си права на бюрократ и да ги захвърли в коша, тъй като никой не търси сметка от него за това нещо.
Никой не търси сметка и за разточителния начин на живот, който демонстрира полицейския шеф.  Докато той се  спотайва в анонимността в работата си, извън нея той се къпе в лукс. Едва ли има любител на нощния живот, който да не е виждал Симов в разгара на купона с отлежало уиски и пура в ръцете. Доказателство за това бе и 50-тата му годишнина, на която можеха да завидят и  най-заможните българи -  250 гости, пищна заря и фолк дивата Галена, която му пя на ухо. На въпросното звездно парти бяха и собствениците на клуб „Сикретс”, случайност?  Самият Симов заяви, че изпълненията на кутираната поп-фолк певица са били подарък от неговите приятели. Дали пък тези приятели не са били собствениците на „Сикретс”?

Макар въпросите да са много, като че ли всички те са по-скоро риторични. Въпреки това ние ще зададем всички тях по официалния и канален ред към ОД на МВР – Пловдив, Трето РУ, район „Северен”, а дори и към „Пайнер мюзик”, за да разберем кой е платил сумата от 5000 лева за Галена.

Ако всички въпроси се окажат риторични, то тогава и логичният въпрос е не става ли дума за крещящ случай на конфликт на интереси, в който един кръг от самозабравили се хора се крият зад бюрократичната машина, за да задоволяват корпоративни интереси, които са в ущърб на хората.

Очаквайте продължение!

Полицейски тормоз срещу пловдивчани, жалвали се от нощен клуб!Вместо да получат подкрепа от страна на служителите на Трето районно управление, живущите в района твърдят, че са били притискани

Собственици на затворен нощен клуб притискат с протест кмета на "Северен"Стоян Алексиев е между чука и наковалнята - да наруши закона или да отстоява позицията си

Продължение на "Боен клуб" или какво се случва нощем в "Сикретс"?Защо охраната на клуба безнаказано превръща клиенти в боксови круши

Пореден случай на насилие в „Сикретс” излезе наявеУлтрас разбил главата на младеж, бил „жълтур”