Валентин Димитров, известен с прякора Вальо Топлото, е човекът, добил популярност със своите съдебни битки. Те продължават вече 13 години. Някои от хората го помнят просто като бивш шеф на „Топлофикация – София“, други като похарчилия милиони левове на дружеството за скъпи храни, качествен алкохол и приятни развлечения. А много от запознатите с историята на Топлото вероятно се възхищават колко невинен всъщност се оказа той според Софийския апелативен съд и ВКС.

През 2008 година Димитров получава първата си ефективна присъда. Софийски районен съд призна за виновен Топлото за валутни престъпления. Според обвинението Димитров не бил декларирал пред БНБ за нуждите на статистиката сделки на собственита си фирма ‘Про Марк‘ за над 10 млн лева. Топлото беше осъден на 5 години затвор.

На 25 юни 2009 година Софийски градски съд пък определи 14 години лишаване от собода за Димитров. По това дело той беше обвинен за присвояването на 6 млн. лева от „Топлофикация – София“. Определеното от магистратите наказание се приближаваше до максималното за подобно престъпление, което по онова време беше 20 години. Освен това на Топлото беше наложен запор на цялото притежавано от него имущество.

Според държавното обвинение в периода от 2003 до 2006 година като изълнителен директор на „Топлофикация-София“ Валенти Димитров е изразходвл дневно по около 400 лева на дружеството само за лични разходи. Освен това Топлото закупил глезотии като лодка, джет и джакузи. В същия период по документи дружеството е похарчило 2 млн. лева за „представителни разходи“. Сред тях са преса за коса, диетични храни, скъпи сирена, бира, узо, джин и различни вкусотии. Не липсват разбира се и важни неща от бита като чехли, душ гелове, прах за пране, четки за зъби и тн. 

Освен това в дебелата книга с водени рещу Топлото дела беше и това за изпирането на 20 млн. лева. Обвиняема по делото беше и майката на Димитров – Цеца. Тя обаче почина преди крайното решение на съда. По време на процеса стана ясно, че при разследването милиони левове са намерени в сейфове и сметки – в българска и австрийска банка около 12 млн. лева. Обвинителният акт твърдеше, че с тези пари са извъшвани различни финансови оперции и затова сумата, за която е обвинен Топлото, достига 20 млн. лева.

На 27 юли 2010 година арестувана беше съпругата на Топлото - Станислава Димитрова. Тя беше заловена с 10 хил. лева белязани ари при акция на МВР. Според повдигнатите по-късно срещу нея обвинения Димитрова, заедно с още трима души изнудвала бизнесдама да плати подкуп в размер на 30 хил. лева, за да й бъде подновен договорът с „Топлофикация – София“. Жената обаче подала сигнал срещу съпругата на бившия шеф на дружеството и се договорила да даде само първа вноска, за да може разследващите да спипат Димитрова с маркирани пари.


През декември 2010 година Топлото получава поредната си присъда, трета поред – три години за безстопанственост като шеф на „Топлофикация - София“.

На следващата година НАП окончателно успява да осъди Топлото, като Върховният административен съд го задължава да изплати 1,4 млн. лева неплатени данъци.

Това са само част от заведениете срещу Валентин Димитров дела. Само част от присъдите. Всичките обаче само на първа инстанция. След всички обвинения, скандали и свидетели по делата Топлото все пак отива в затвора. Там прекарва цяла година и 7 месеца.

Декември 2011 – Валентин Димитров се радва на първото полжително за него решение на Софийски градски съд. Топлото е правдан за валутни престъпления, за които по-рано първата инстанция го осъжда на 5 години затвор.

15 юни 2012 година Софийски апелативен съд оправдава Димитров за източването на „Топлофикация –София“. Обвинение, за което бившият шеф на дружеството получи 14 години на първа инстанция.

Февруари 2015 година Софийски апелативен съд признава Топлото за виновен по обвинението срщу него за безстопанственост. Девет месеца по-късно Върхвният касационен съд окончателно потвърждава три годишната присъда на Димитров. Топлото обаче трябва да лежи едва 2 години в затвора, тъй като му се приспада времето прекарано в ареста докато текат съдебните процеси. Това остава и единственото дело по-което Димитров е признат за виновен и получава наказание „лишаване от свобода“.

На 30 юни 2017 година шефът на затвора сам предлага на съда предсрочно освобождаватне на Топлото. Няколко дни по-късно обаче Софийски градски съд отказва Димитров да бъде освободен, тъй като все още има какво да „поправи в поведението си“.  Началото на февруари миналата година Топлото окончателно излиза на свобода. Той е пуснат предсрочно, след като прекарва година и 7 месеца в затвора. Причината за поущрението е, че Димитров работел в затвора, участвал във всички спортни и културни занимания и най-важното – полчил три награди, сред които и за най-добра великденска картичка.

13 години – толкова продължават да се влачат всички съдебни процеси срещу Топлото. След цялия лъскав живот, за който Димитров беше обвиняван през годините, след всички милиони, които Софийски градски съд определи за присвоени и откраднати от бившия шеф на „Топлофикация – София“ обаче... Димитров проплака. В средата на миналата седмица той заяви пред същия онзи съд, признавал го за виновен през годините за редица обвинения, че няма пари за адвокат и има нужда от служебен защитник за предстоящите му „битки“ със Закона.

Бившият защитник на Вальо Топлото – адвокат Илиян Павлов, започнал да работи на държавна служба, това било и причината Димитров да остане без защита. Бившият шеф на „Топлофикация – София“ поиска от магистратите служебният му защитник да бъде именно адвокат Павлов, тъй като познавал редицата дела водени срещу него. На това искане прокурорът по делото каза, че е недопустимо съдът да плаща с държавни пари за лична защита. Въпреки недоволството на държавния обвинител съдията се съобрази с искането на Димитров и разпореди при възможност именно Илиян Павлов да бъде назначен за служебен защитник на Топлото.