Спасители се състезават с времето, за да извадят оцелели от отломките в засегнатия от земетресението окръг Лудинг в югозападната китайска провинция Съчуан.

Броят на жертвите на земетресението с магнитуд 6,8 по Рихтер, което разтърси окръга в 12:52 ч. в понеделник, нарасна до 65.

Местните власти съобщават за най-малко 170 ранени.

Над 400 войници, изпратени от военното командване на провинция Съчуан, се втурнаха към град Мокси в окръга за спасителна операция. Спасителният екип беше оборудван с усъвършенствани инструменти за откриване и за разпръскване на хидравлично налягане.

Те бяха разделени на екипи от над 20 оперативни групи, търсещи от врата до врата оцелели в повредените домове в засегнатите села.

Тъй като единственият път беше блокиран от падащи камъни, спасителите трябваше да стигнат до селата, като направиха „импровизиран мост“ от тръби над дълбоката течаща вода.

Тъй като повечето възрастни и ранени блокирани селяни не можеха да се движат по тръбите, спасителите трябваше да ги пренесат на гръб на безопасно място.

„Ще продължим да използваме всяка минута и секунда, за да спасим ранените и да проверим ситуацията с бедствието. Да извършим спасителна работа по научен и ефективен начин, за да гарантираме, че ранените хора ще бъдат прехвърлени и лекувани навреме“, каза Хуанг Тианюн, ръководител на Съчуанския полицейски корпус.

Местните власти ще изпратят допълнителни подкрепления в засегнатия регион.

Епицентърът е наблюдаван на 29,59 градуса северна ширина и 102,08 градуса източна дължина, на дълбочина 16 км, съобщи Центърът за мрежи за земетресения в Китай (CENC).

Епицентърът е на 39 км от окръжния център Лудинг и има няколко села в радиус от 5 км.