В дирекцията "Сигурност" на МВР текат дисциплинарни производства за много нарушения, включително и за използване на специални разузнавателни средства(СРС), съобщи министърът на вътрешните работи Веселин Вучков.

"Тази дирекция е на пряко мое подчинение. Във връзка с много сигнали, постъпили преди няколко месеца, са констатирани немалко нарушения в дирекция "Вътрешна сигурност", която сега се нарича дирекция "Сигурност", обясни Вучков.

Имало и предложения за дисциплинарни наказания,изпратен е сигнал да бюрото за контрол на СРС. Констатираните нарушения са правени от МВР, дирекцията "Сигурност" и ДАНС, но повече подробности ще има, когато проверките приключат.

До дни завършват и проверките по сигнал на "Протестна мрежа" за незаконно подслушване при миналогодишните протести. Вучков се впечатлил от това как предшественикът му Цветлин Йовчев, по време на КСНС, е представил данни за съотношението между спонтанно и мотивирано протестиращи. По думите на Вучков вариантите са два - или някой е следил протестиращите, или някой е написал в доклада данни, за които няма емпирична база.

"Мога да ви кажа, след комуникация няколкократна вътре в цялото министерство и комуникация с МС, получихме отговори, че няма данни за това кой и въз основа на каква информация е включил тези изводи в доклада на Йовчев. Това беше есента на 2013 г.", каза министърът и заключи, че след като няма емпирични данни, това показва, че "някой вероятно ей така си е формулирал изводи, чиято основна цел, очевидно политическа, беше да се дискредитират протестите".

Тази седмица стана ясно, че ДАНС и МВР са проследявали комуникацията в социалните мрежи и са подслушвали телефонните разговори на участници в антиправителствените протести, избухнали през лятото на 2013 г. след избора на депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС. 

Става въпрос за секретна разработка под кодовото наименование "Червей". Тя е била започната от МВР, но реализирана от звеното за подслушване и проследяване в ДАНС, начело на която бе избран Владимир Песанчев, след оттеглянето на Пеевски заради избухването на протестите, известни като "#ДАНСwithme".

Както е известно, идентичната дирекция в МВР бе закрита след идването на БСП и ДПС на власт през 2013 г. и прехвърлена в новата Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО).

Вероятно по тази причина служебният вътрешен министър Йордан Бакалов обяви преди месеци, че в МВР няма никакви данни за подслушвани или следени активни протестиращи срещу правителството на Пламен Орешарски.

Според неофициалната информация на Mediapool, "Червей" е започната първоначално от дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР със задача да бъде открит евентуален теч на информация от силовото ведомство към различни медии, граждански и неправителствени организации. По случая има и доклад на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства, ръководено от Бойко Рашков, но той не е огласяван, защото предстои да бъде внесен в прокуратурата, коментират източници, запознати с разработката.

По ирония на съдбата, същата задача преди години имаше и скандално известната разработка "Галерия", открита в ДАНС при управлението на тройната коалиция. След като за съществуването й съобщиха депутати, от тогавашното ръководство на агенцията обявиха, че "Галерия" ще бъде разсекретена и публично огласена, но това така и не се случи официално.

За съществуването на разработката с показателното име "Червей" публично намекна председателят на парламентарната вътрешна комисия Атанас Атанасов. Критикувайки за пореден път главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, Атанасов каза, че "има много по-скандални случаи, свързани с управлението на МВР" от провалената акция в Лясковец м.г., при която бе убит командосът Емил Шарков.

"Искал съм оставката на Лазаров, но повече няма какво да се занимавам с този въпрос. След промяната на закона смяната на висшия професионален шеф на полицията ще влезе в правомощията на Министерския съвет", заяви Атанасов, визирайки гласуваните на първо четене промени в Закона за МВР, въвеждащи нови изисквания за главния секретар, които Лазаров не покрива.

В отговор Светлозар Лазаров заяви, че ако някой е подслушвал протестиращи, "ще понесе цялата строгост на закона". Той лично обаче нямал подобна информация.

Очаква се той да бъде освободен от поста главен секретар на МВР след влизането в сила на промените в Закона за МВР, според които на тази длъжност може да бъде назначаван човек, имащ поне 10-годишен стаж, половината от който на ръководна позиция. По този начин управляващите ще заобиколят 5-годишния мандат на Лазаров, гласуван от предишния парламент.

TrafficNews.bg