Освободиха председателя на Селскостопанската академия проф. Мартин Банов. Заповедта е на министър-председателя акад. Николай Денков, информираха от Министерския съвет.

Освобождаването е във връзка с доклад на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и подадено заявление от проф. Мартин Банов за освобождаване от заеманата длъжност. Заповедта на министър-председателя е на основание на Закона за Селскостопанската академия.

На 24 октомври беше повдигнато обвинение срещу проф. д.н инж. Мартин Банов и зам.-директорката на института "Пушкаров" Венета Кръстева заради разкрита схема за изграждане на фотоволтаици върху земеделски земи.

Антикорупционната комисия, прокуратурата и МВР разследват схема за придобиване на висококачествени земеделски земи и изкарване на разрешителни за строеж на ВЕИ върху тях.

Схемата е следната. Земя, която е от висока категория, т.е. плодородна, се представя като неставаща за земеделска дейност и така се получава разрешение за строеж на фотоволтаици. Именно представянето на земята като неплодородна е ставало със съдействието на двамата обвиняеми - професорите Банов и Кръстева.

Срещу подкупи те са организирали подмяна на почвените проби и така е оформяна документация с невярно съдържание, че земята е от ниска категория - неплодородна и не става за земеделска дейност.

Мартин Банов и Венета Кръстева бяха задържани за 72 часа на 25 октомври. Софийската градска прокуратура поиска постоянен арест за двамата, но на следващия ден те бяха освободени с парични гаранции. 40 000 лв. за Кръстева и 30 000 лв. за Банов.