Уволниха дисциплинарно бившия районен мюфтия на Пловдив Ерсин Ахмед, който в момента е имам в пловдивското мюфтийство. Заповедта за налагане на наказанието е издадена след доклад на настоящия районен мюфтия Танер Вели за редица нарушения на трудовата дисциплина от страна на имама, научи TrafficNews.bg.

В заповедта за уволнение е посочено, че Ерсин Ахмед не е изпълнил служебните си задължения, като не е организирал летни Коран курсове в периода от юни до август тази година. Също така не е уплътнявал цялото си работно време. Извършвал е действия, които са несъвместими с длъжността на свещенослужител, като не е отслужвал петкратна молитва. С това си деяние Ерсин Ахмед е извършил нарушение на трудовата дисциплина, пише в заповедта.

От имама е поискано и той е дал писмено обяснение на 3 октомври, като в него е посочил, че обясненията му не са конкретни, тъй като не разбирал какво е нарушил. След което на 5 октомври районният мюфтия отново устно му пояснил в какво се състои нарушението му на трудовата дисциплина, е посочено още в заповедта. Но до последния си работен ден – 17 октомври, духовникът не е извършвал задължителните молитви, твърдят от районното мюфтийство.

Според Ерсин Ахмед обаче обвиненията са неоснователни. „И на мен не са ми ясни мотивите за уволнението ми. Това е скалъпена работа, явно преча на някого. Но не знам на кого”, заяви пред наш репортер Ерсин Ахмед. Той обясни, че не е организирал летен Коран курс, тъй като не е имало достатъчно желаещи. Що се отнася до петкратната молитва, твърди, че я е отслужвал ежедневно. И това не е мотив за уволнение.

„Уволнението ми е следствие от доклад на районния мюфтия. Трябваше обаче да бъде направена вътрешна проверка, което не е спазено. Нямам конкретни обяснения какви са моите нарушения, а директно ми е изпратена заповедта на уволнение”, каза имамът. Той е решен да си търси правата по съдебен ред.

През 2012 г. Ерсин Ахмед бе назначен за районен мюфтия на Пловдив. Преди това в продължение на 11 години е бил имам в Кричим. Завършил е Висшия ислямски институт, минал е и специално обучение за изразително произношение.