Увеличението на цената на електроенергията за битовите потребители ще бъде средно под 1,5% за трите оператора на разпределителните мрежи от 1 юли, каза служебният министър на енергетиката Владимир Малинов в предаването „Защо, господин министър“ по бТВ.

По думите му правилното структуриране на разходите за АЕЦ „Козлодуй“ е причината да не се увеличи много цената на електроенергията.

На въпрос каква е цената на това усилие маржът на увеличение на цената да е много малък Малинов обясни: „Покриване на дефицита във фонд „Сигурност на електроенергийната система“, който и към днешна дата е към 500 млн. лева, защото в противен случай този дефицит Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) трябваше да го вземе предвид и да го покрие в новия регулаторен период, който ще започне от 1 юли. Другото е произведената електроенергия от АЕЦ „Козлодуй“. Тя заема над 40% в дела за цената за бита“.

Според Малинов увеличението на цената на електроенергията, която е определено от КЕВР, е справедливо и то е значително под инфлационния индекс.

За това дали ще загубим пари от Плана за възстановяване заради забавянето с година на либерализацията на пазара на ток той каза: „Въпрос е на правилно управление и защитна позиция пред Европейската комисия. Ние сме част от Европейския съюз и не стоим от двете страни на барикадата. Считам, че ако правителството правилно определи своите приоритети и защити позицията си именно с аргументи, че не е отложена либерализацията и тя ще се случи, не би следвало да загубим средства". 

Министърът подчерта, че либерализацията на пазара на електричество не е отложена и добави, че така или иначе пълната либерализация за цената на дребно за битовите потребители и по сега действащия закон ще се случи от 1 януари 2026 г. „Беше отложен механизмът, по който ще бъде компенсиран бита за този период от 1 юли тази година до следващата година. Не бяхме готови за този момент. Либерализацията не е поскъпване на цената, а възможността да си избираш доставчик на електроенергия и правилно да планираш своето потребление на електроенергия", коментира Малинов.

На въпрос за това дали би останал на поста министър на енергетиката в редовен кабинет Малинов каза: „Към настоящия момент нямам предложения. Бих обмислил едно такова предложение. Трябва да има правителство, с ясен мандат, с евроатлантическа целенасоченост, което в един обозрим хоризонт да поеме управлението на България“.

На 13 юни т.г. председателят на КЕВР Иван Иванов каза, че средното поскъпване за страната на тока за бита ще бъде в рамките на 1,39% от 1 юли. Той обясни, че има динамика на цените на електрическата енергия и на природния газ на борсите, но тя няма да повлияе съществено на цената на тока за бита за новия регулаторен период. Иванов отбеляза, че за трите електроразпределителни дружества цените варират съобразно различни фактори. 

Припомняме, че предложението на работната група на КЕВР е за клиентите на "Електрохолд" продажната цена да се повиши средно с 2,74%, а за "ЕВН" - с 1,46%. За "Енерго-Про" предложението е цената на тока да бъде намалена средно с 0,95%.