Иван Динев – Устата подава сигнал до ДАНС и МВнР заради заплахите за живота му след дебюта на новата му песен, посветена на историята на Македнония.

Преди дни музикантът пусна новата си песен „Урок по история на Македония”, с която разбуни духовете в Република Северна Македония. Той получи и стотици заплахи за живота си в профилите си в социалните мрежи от граждани на РСМ.

„Консултирах се с мои приятели юристи. Те ме посъветваха да отида първо в районното управление, така и направих. Това се оказа напълно безсмислено за човек в моето положение, тъй като въпросите, които ми зададоха бяха абсурдни. Обясних, че получавам заплахите в профила си във Фейсбук, след като разгледаха профилите, констатираха, че вероятно са фалшиви. Дори профилите да са фалшиви, зад тях стои истински човек”, обясни той пред Нова.

След като разбира, че в районното не могат да му помогнат с този проблем, рапърът решава да се обърне към по-високостоящи структури.

„Като артист би трябвало да бъда под закрилата на свободата на словото. Абсурдно е да получавам заплахи затова, че съм изразил гражданска позиция, която е подкрепена с исторически факти. Не знам дали това е международен проблем, но днес ще внеса сигнал към ДАНС, както и към МВнР”, заяви рапърът.

Той разказа, че много българи са му предложили лична охрана, както и бягство от страната, докато случаят се размине, но той твърдо отказва да се подаде на провокациите.