Въоръжените сили на Украйна признаха, че руската армия и частната военна компания "Вагнер" са постигнали напредък в опитите си да превземат Бахмут - източният украински град, който стана епицентър на сраженията във войната, предаде Ройтерс.

Вчера Институтът за изследване на войната, базиран във Вашингтон мозъчен тръст, заяви, че милицията на Евгений Пригожин печели терен в Бахмут. Битката за Бахмут продължава няколко месеца и е най-кръвопролитната от началото на войната преди повече от 13 месеца.

Ръководителят на руската група наемници "Вагнер" заяви също, че боевете за украинския град Бахмут са нанесли сериозни щети на собствените му сили, както и на украинската страна.

Пригожин предупреди за украинска офанзива, насочена срещу "Вагнер"Той е изпратил писмо до руския министър на отбраната

 Защитниците на града го удържат и са отблъснали голям брой атаки, казаха украинските военни. Журналисти съобщиха за осезаем спад на интензивността на руските атаки. Русия от своя страна твърди, че нейните сили продължават да печелят терен в Бахмут улица по улица.В интервю за Асошиейтед прес, президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди, че евентуално падане на ключовия източен град Бахмут може да доведе до международен натиск върху Киев да направи неприемливи отстъпки за сключване на мирно споразумение. Зеленски също така отправи покана към китайския президент Си Цзинпин да посети страната му.

Вчера Германия одобри изпращането на допълнителна военна помощ за Украйна в размер на 12 милиарда евро, а Международната агенция за атомна енергия разработва нова концепция за защита на Запорожката ядрена централа. Генералният директор на агенцията Рафаел Гроси посети централата в Югоизточна Украйна с цел да оцени лично ситуацията с нейната сигурност.

Късно снощи Русия изстреля в космоса сателит за нуждите на министерството на отбраната. Пускът бе извършен от Въздушно-космическите сили на Руската федерация от космодрум в северната Архангелска област. Сателитът вече е изведен на орбита, съобщи рано тази сутрин руското министерство на отбраната.

Експлозии и сирени тази нощ в Киев, Кличко съобщи за няколко пожара