Украинската страна не се е отказала да закупи оборудването, което беше предназначено за АЕЦ "Белене", и е готова да плати исканата цена, сподели енергийния министър Румен Радев по време на инспекцията на строителството на газовата връзка със Сърбия.

Той отказа да коментира цената, но заяви, че ще е повече от определените от Народното събрание 1,2 млрд. лева.

Получените средства ще бъдат насочени към изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй", което Радев сравни със строителството на нова централа. "Ще бъде изгодно за България", категоричен беше министърът на въпрос за цената на технологията AP 1000 на Westinghouse.  

Предстои физическа инспекция от украинска страна на оборудването за АЕЦ "Белене". Тя може да започне преди края на годината или през януари 2024 г. Министърът уточни, че реакторите продължават да се съхраняват спрямо препоръките на конструктора, в много добро състояние са и това е документирано от последните оценки.

От украинска страна предстои и уточнение как ще бъде финансирана покупката, както и вероятно ще се наложи ратифициране на сделката във Върховната Рада.

Украйна има интерес както към цялото оборудване, така и към инженеринговия проект, каза още енергийният министър. Страната ще се нуждае от още мощности на фона на разрушенията по енергийната инфраструктура, предизвикани от руските въздушни удари. Украинското Министерство на енергетиката отбеляза преди дни недостиг на капацитет за производство при пиковото натоварване на системата в първите зимни дни.

България имаше идея да задържи два парогенератора от оборудването за нуждите на АЕЦ "Козлодуй", припомни още Радев, но последните анализи са показали, че това не е необходимо. Припомняме, че плановете бяха оборудването да бъде задържано заради течовете между първи и втори контур на VI блок. Преди време от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) обаче изказаха съмнение относно тази вероятност заради разлика в структурата.