Общинският съвет в Пловдив гласува с пълно единодушие продължаването на една от най-успешните социални програми  в България  – „Мобилни социални екипи”. Със санкцията днес общинарите дадоха права на шестимата райони  кметове до подпишат договор с БЧК до края на 2020-а година, с което над 2000 възрастни и самотни пловдивчани ще имат шанс за социално включване и помощ в рутинните дейности от ежедневието им.

В мотивите на решението е записано , че социалната програма към областният съвет към БЧК , са отчели изключително добри резултати през преходните две години . През нея екипите на БЧК са помогнали на близо 10 000 възрастни пловдивчани в нужда.

 Сред услугите, които са ползвали са транспорт до болнични заведения и институции, посещения на доброволци през кампанията „SOS ! Внимание”, измерване на кръвно налягане, кръвна захар, съпроводено с информационна кампания по здравни теми. Друга помощ, която е била оказана е свързана с превенцията срещу телефони измами, раздадени са хиляди хранителни пакети, на лица изпаднали в кризисна ситуация и други.

И през новата година всеки от потребителите има  непрекъсната връзка с  денонощния кол център. Сътрудници ще се обаждат на потребителите поне два пъти седмично, за да следят тяхното състояние. По график ще се закупуват изписаните лекарства от личния лекар. Също така ще се доставят и хранителни продукти при заявка. Самотните хора ще бъдат посещавани от социални асистенти, а доброволци ще ги придружават при разходка или у дома.  Ще се организират  посещения при личен лекар, а при нужда и бърз достъп до лечебно заведение.

В специалните мобилни екипи  има обучен човек, който може да прецени дали някой трябва да бъде транспортиран по най-бързия начин до болница. Като партньор в проекта, УМБАЛ „Св. Георги” осигурява обслужване с приоритет на потребителите при пристигането им в Спешния център. От 2019 година в програмата се е включила и най-голямата общинска болница МБАЛ „Св. Пантелеймон”. Там доброволци от БЧК са помагали на възрастни хора, които са били хоспитализирани.

В проекта е включена и сигурността на възрастните хора. Те ще разполагат с лесна система за повикване на патрул при необходимост, като ще се гарантира охраната им, както и тази на имуществото им.

Повече за дейността, на Мобилни социални екипи:

 

Доброволци от цяла Европа гостуваха в дома на Червения кръст в ПловдивГостите останаха впечатлени от социалните инициативи и дейности на организацията в областта

Доброволци на БЧК създадоха библиотека в пловдивска болницаПродължават дежурствата на доброволците към МБАЛ „Св.Пантелеймон", които помагат на възрастни и самотни хора

Над 100 пациенти на МБАЛ „Свети Пантелеймон" месечно получават подкрепа от доброволците на БЧКОт старта на проекта всеки ден между 4 и 5 човека получават помощ от доброволците

За цялостен принос към мисията на БЧК: Губернаторът и шефът на пловдивската полиция с медалиНяма друга кауза, която по такъв безспорен и категоричен начин да обединява хора