Представители на 20 европейски страни, които ръководят доброволчески структури, гостуваха в дома на Червения кръст в Пловдив. Визитата бе част от двудневното посещение у нас на ENDOV - Доброволческия офис в Брюксел на Международната федерация на Червения кръст, а гостите останаха изключително впечатлени от работата на своите съмишленици под тепетата.

По стара българска традиция, момчетата и момичетата бяха посрещнати от пловдивски червенокръстци в народни носии и нагостени с хляб и сол. Председателят на Областния съвет на БЧК-Пловдив д-р Петрония Карамитрева разказа на гостите за Пловдив, като посочи, че градът е по-древен от Троя, Рим и Константинопол. А според проучване на британския вестник „Телеграф” е най-старият жив град в Европа и пети в света. „Ако фотографиите, които ви показах, са ви харесали и някой ден решите да дойдете да живеете и работите тук, ние ще ви помогнем. Но при едно условие – да станете членове на пловдивската организация. Ако ли не – елате ни пак на гости”, покани ги с усмивка д-р Карамитрева.

Таня Георгиева, председател на БЧК-Пловдив, пък впечатли доброволците със социалните инициативи и дейности на организацията в областта. „Важен аспект в нашата работа е борбата с глада. В тази посока са множеството програми, чрез които изхранваме нуждаещи се хора”, обясни Таня Георгиева. Средногодишно 30 000 пловдивчани получават пакети с храни от БЧК, а доброволците дистрибутират над 900 тона хранителни продукти.

„Любимият ни проект е сградата, в която се намираме. Наричаме я Домът с човешко лице. Вече 19 години предоставяме социални услуги и обучения, повече от половин милион човека са получили топла храна тук”, посочи председателят на БЧК-Пловдив. Тя разказа също за контейнера за събиране на стари дрехи, социалните трапезарии, благотворителните балове и посрещането на папа Франциск в Раковски.

Най-емоционалният момент за гостите обаче се оказа историята на 87-годишната Недка Донева, която от 7 години не е излизала от дома си. Както TrafficNews.bg вече разказа, в началото на май един от най-любимите български актьори – Димитър Рачков, журналистът Илиян Велков и екип на Български червен кръст отделиха от времето си, за да зарадват пловдивчанката. Посещението им бе част от програмата „SOS! Час внимание“, която цели да покаже на обществото, че възрастните хора не се нуждаят от материални блага, а от внимание.

Самотните пенсионери, сред които е и Недка Донева, получават подкрепа благодарение на програмата „Мобилни социални екипи”, зад която са застанали Българския червен кръст, Община Пловдив, компанията Трафик и Университетската болница „Свети Георги”. Сътрудници по програмата се обаждат на потребителите поне два пъти седмично, за да следят тяхното състояние. По график се закупуват изписаните лекарства от личния лекар. Също така се доставят и хранителни продукти при заявка. Самотните хора са посещавани от социални асистенти, а доброволци ги придружават при разходка или у дома.

„Това посещение е много важно за нас. То е знак на уважение към пловдивската организация”, сподели след края на презентацията Таня Георгиева. Зам.- генералният директор на Български червен кръст д-р Славита Джамбазова, която също присъства на срещата, пък останала впечатлена от гостите. „Това са невероятни специалисти в областта на доброволчеството – теоретици, практици. Много доброжелателни колеги, много интересни разговори водеха помежду си. Те са свързани с бъдещето на Червения кръст в глобален мащаб, защото предстои да се прави една нова стратегия. И особено в сферата на доброволчеството е изключително важно това да се случи по един добър начин, тъй като доброволчеството е гръбнакът на организацията. Едни прекрасни колеги на изключително високо ниво”, очарована е д-р Джамбазова.