В Световния ден на поезията и възрастните хора доброволци от Български червен кръст - Пловдив стартираха инициатива за раздаване на книги. Благотворителната акция се проведе в МБАЛ „Свети Пантелеймон“, където е планирано да бъде открита и болнична библиотека. Пациентите могат да избират от над 500 заглавия – исторически и любовни романи, пътеписи, атласи и списания, с които да разнообразят престоя си за лечение.

„Идеята ни е пациентите да прочетат хубава книга, като в същото време имат възможност да поговорят с доброволците. Защото когато човек е в такова положение – изпитва физическо страдание, сам е, отделен от семейството, изпитва необходимост от общуване”, обясни пред TrafficNews Биляна Караджова, координатор на Доброволческата служба на БЧК-Пловдив към МБАЛ „Свети Пантелеймон”.

Службата бе създадена преди малко повече от месец като част от програмата „Мобилни социални екипи”. Между 30 и 40 обучени доброволци дежурят в болницата всеки делничен ден между 9 и 12 часа, посрещат, насочват и придружават самотните възрастни хора до съответните отделения или лаборатории и кабинети, както и при изписването им. Помагат на трудно подвижните, които се нуждаят от инвалидна количка, разговарят с дезориентираните или силно притеснени пациенти. Вече са оказали помощ на над сто човека, което прави между 4 и 5 дневно.

„Всичко това го правят хората с големи сърца, дават своята подкрепа и помощ безвъзмездно, т.е. мисия от човек за човек”, посочи Караджова.

Доброволческа служба на БЧК към МБАЛ „Св.Пантелеймон“ продължава да набира доброволци към хуманната кауза за хора в беда. В същото време доброволците продължават кампанията от програмата „SOS! Час внимание“, която цели да покаже на обществото, че възрастните хора не се нуждаят от материални блага, а от внимание.