Пътни превозни средства не са били спирани неправомерно на границата с Турция, заяви посланика на южната ни съседка д-р Хасан Улусой по време на срещата си с транспортния министър Росен Желязков.

Той обясни, че наложените глоби могат да бъдат обжалвани по съответния ред и съгласно турското законодателство, но едва след като постановените наказания бъдат изплатени. Улусой обясни, че Турция ще представи подробна информация за реда за налагане и обжалване на таксите и глобите, но не се ангажира със срок кога точно ще се случи това.

Припомняме, че български превозвачи сигнализираха, че близо 300 камиона са блокирани на турския граничен пункт "Капъкуле", а причината е новата система за събиране на пътни глоби и тол такси, наложени на чужди граждани по време на престоя им в Турция.

Желязков заяви, че е важно действията на турската гранична администрация да бъдат разбрани правилно като нашето очакване е правоприлагането да бъде обективно, еднакво за всички и да не създава допълнителни административни затруднения.

От 11 април 2019 г. неплатени тол такси и глоби за електронно констатирани пътни нарушения се установяват и събират на излизане от Република Турция. Информация относно нововъведената система е дадена от генералното ни консулство в Одрин и разпространена от Министерството на външните работи

Посланикът Хасан Улусой увери, че нововъдената система за заплащане важи за всички – както за турски, така и за международните превозвачи, опериращи на територията на Република Турция, пишат от Агенция "Фокус".

Били сте в Турция: С колата си, с ТИР-а? Проверете дали имате глоба!TrafficNews ви показва в снимки и стъпки как да проверите и дали дължите

Родни тираджии блокирани на Капъкуле: 300 или плащат глоби, или висят!Превозвачите се готвят за протест искат среща на министрите на транспорта на България и на Турция