Стотици родни тираджии стоят с дни от турската страна на границата на Капитан Андреево, в опит да се приберат в България.

На 11 април южната ни съседка изненада не само превозвачите, но и простосмъртните шофьори, след като въведе система за събиране на наложените на чужди граждани глоби и други санкции по време на престоя им в Турция, чието заплащане не е било извършено на друго място.

Става въпрос за глоби при нарушения на правилата за движение по пътищата и незаплатени тол такси при използване на автомагистралите в Турция.

На сайта на Приходната администрация можете да проверите дали имате глоби и за неплатени пътни такси, но интерфейсът е само на турски език.

TrafficNews ще ви помогне да се ориентирате по приложените снимки.

Първо, както е показано, избирате червения бутон с надпис: MTV ve TRAFİK PARA CEZASI ÖDEME.

След това в новия прозорец слагате отметка в квадратчето с надпис: Yabancı plaka ile sorgulama yapmak istiyorum.


В полето Yabancı Plaka напишете номера на колата си. Отдолу в полето напишете числата и натиснетe SORGULA.


След това трябва да излезе "присъдата" ви. Ако е в цифри, ще я разберете без превод, но ако ви излезе надписа: Plaka No ile yapılmış TPC Ceza Bildirim Bulunamadı! – нямате глоби към турската държава.

Ако обаче имате задължения, то заплащането им се осъществява на митническите пунктове на ГКПП при излизане от страната, като информацията за всички наложени парични глоби и други санкции на лицето излиза на служебния компютър на митничарите.

В случай че има неплатени такива, се издава предписание да бъде извършено незабавно плащане в брой на гише на митницата, включително с кредитни и дебитни карти.

При невъзможност за заплащане на място се предвижда задържане на превозното средство на паркинг на митницата на ГКПП до заплащане на санкцията.

Най-честите нарушения са за движение по магистрали, мостове и тунели в Турция без плащането на тол такса, което там се осъществява с електронен стикер със заредена предварително сума в турски лири.

Системата е доста либерална и позволява в случай, че бързате или нямате време да заредите пари, дори преминаване без заплащане с гратисен период от 14 дни. Ако след пътуването си платите дължимата такса в двуседмичния срок, глоба няма. Ден по-късно нередовният шофьор трябва да плати четворния размер.

Електронни системи улавят автоматично и нарушителите при преминаване на червена светлина. Глобата за това от 1 януари 2019 година е 235 лири (70,34 лева).

От 108 на 235 лири е повишена и глобата за говорене по мобилен телефон по време на шофиране. Неспирането на пешеходна пътека е 488 (146 лева) лири срещу 235 в края на миналата година.

Дрифт и "катаджийско обръщане" с газ и спирачка се наказват официално с глоби от 5 до 10 хиляди лири, което е почти 3000 лева за тавана на глобата и спиране на колата за срок от 60 дни.

За тонколони, сирени или специални лампи, монтирани върху купето на колата, глобата е 1002 лири (300 лева), толкова и за МПС, което изпуска вредни емисии повече от допустимото. Движението в насрещното носи също глоба от 1002 лири.

За какво още може да ви глобят в Турция: за неизползване на фарове за мъгла и дъжд, когато атмосферните условия го изискват, за изхвърляне на боклук или цигара през прозореца на колата, за смяна на лента на движение без мигач…