В избирателните списъци за произвеждане на втори тур на изборите за кметове ще бъдат включени и българските граждани, които в периода между двата тура са придобили избирателни права, включително и навършващите 18 години към изборния ден - 5 ноември, съобщиха от Централната избирателна комисия.

Главна дирекция "ГРАО" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството предава на областните управители най-късно до 1 ноември отпечатаните избирателни списъци за всички избирателни секции за съответната област по общини.

В избирателните списъци за произвеждане на втори тур на изборите за кметове ще бъдат включени и българските граждани, които в периода между двата тура са придобили избирателни права, включително и навършващите 18 години към изборния ден - 5 ноември, съобщиха от ЦИК.

За първия тур на местните избори всяка машина за гласуване ще разполага с по 3 ролки хартия за отпечатване на бюлетините, а за втория тур те ще са два броя.

ЦИК указва това с писмо до областните управи, които получават ролките от печатницата на БНБ и ги разпределят по общините. Секретарят на Комисията Севинч Солакова обясни, че ако на 29 октомври се наложи, ще могат да се ползват и ролки предвидени за втория тур, след решение на Общинската избирателна комисия.

"За втория тур се предвижда за всяка машина по два броя ролки със специализирана хартия. Когато неизползваните ролки от първия тур, както и тези, оставени като резерв, не са достатъчни, общинската администрация своевременно да уведоми РИК и ЦИК за необходимото количество ролки със специализирана хартия, за да бъдат доставени за втория тур", обясни Солакова.