Цените на електроенергията и отоплението за битовите потребителите ще останат без промяна до края на годината. Това стана ясно по време на брифинг, в който взеха участие представители на Министерството на финансите, Министерството на енергетиката, Министерството на икономиката, Българска независима енергийна борса и Комисията за енергийно и водно регулиране.

Премиерът Стефан Янев заяви, че служебното правителство работи в посока гарантиране необходимостта всички потребители да имат достъп до електрическа енергия и тя да бъде във възможно най-добрият ценови диапазон.

 „През последните два месеца България има едни от най-ниските устойчиво цени в рамките на ЕС. На моменти по-ниски цени е имало само в Полша. Много пъти сме говорили, че високите цени се дължат на икономическия подем след коронавируса, както и на много икономически фактори, на които не можем да влияем. Все пак ,благодарение на усилията на правителството и всички държавни органи, до момента успяваме да запазим относително най-ниските цени в ЕС. Този факт не ни успокоява, търсим вътрешните механизми, по които можем да подобрим координацията и ефективността на българската система. В тази посока направихме и поредица от заседания, на които се обединихме около няколко мерки, които ще намалят тежестта върху българския бизнес и потребителите на електроенергията”, обясни премиерът Стефан Янев.