Транспортна фирма осъди АПИ след инцидент на пътя. Окръжен съд – Монтана осъди по въззивно гражданско дело Агенция Пътна инфраструктура да плати 12 489, 40 лева обезщетение на „Вени транс логистик“ ЕООД. 

Автомобил на дружеството се обърнал заради пропаднал банкет на пътя. На 17 юни 2019 г. влекач „Рено Премиум“ на „Вени Транс“ с водач Б. К. , натоварен със строителни материали, пътувал по път I – 1 Е-79. На км 105+100 шофьорът спрял на пътния банкет, но настилката подала и автомобилът се обърнал. Щетите по влекача били оценени на 15 611, 76 лева.

По случая било образувано дело, по което през октомври 2020 г. Районен съд – Монтана присъдил на дружеството, собственик на автомобила, 7805, 88 лева обезщетение, а иска над тази сума отхвърлил. Решението на РС бе обжалвано пред ОС – Монтана от АПИ и от транспортната фирма. 

АПИ моли съда да отмени решението и да отхвърли иска като сочи за виновник за инцидента водача, който, според тях, не упражнил контрол над влекача и спрял на забранено място. Фирма „Вени транс“ пък моли иска да бъде уважен изцяло, тъй като водачът не носи вина за произшествието, а спирането му е било наложено от здравословен проблем. След като провери обжалвания акт и обсъди всички събрани доказателства съдът намери, че АПИ трябва да носи отговорност за вреди в резултат на некачествен ремонт, възложен от Агенцията.

Според извършената съдебно-техническата експертиза банкетът е бил изграден от насипана пръст с трошен камък, но без да е валиран и утъпкан, което направило съоръжението нестабилно. Водачът също носи вина за произшествието, тъй като е спрял извън специално обозначените за това места, но това било наложено от внезапно влошаване на състоянието му и е целяло избягване на по-тежки последици за другите участници в движението. 
Затова вината му за съпричиняването на ПТП е 20 %, определи съдът. В значително по-голяма степен обаче е отговорността на АПИ, която не е осигурила безопасно пътно съоръжение, обявиха магистратите и отмениха решението на РС- Монтана в частта, с която иска на „Вени транс логистик“ е отхвърлен над сумата от 7805, 88 лева. 
Съдът осъди АПИ да заплати на транспортната фирма 12 489, 40 лева обезщетение заедно със законните лихви и 1688,50 лева разноски по делото, съобразно уважената част от иска. Фирмата пък трябва да плати на АПИ 151, 22 лева разноски пред двете съдебни инстанции.

Решението подлежи на обжалване пред ВКС в едномесечен срок.

Както TrafficNews разказа, шофьор от Пловдивско осъди АПИ след инцидент на АМ Тракия. Горов даде на съд Областното пътно управление на Пазарджик. Причината – неизплащане на щета и арогантно отношение. Данаил Григоров за малко да причини тежък инцидент на пътя преди две години, влизайки в огромна дупка на магистралата. На косъм се разминават 7 души. И те са потърпевши от отворилия се асфалт на аутобана.

След две години по мъките: Шофьор от Пловдивско осъди АПИ след инцидент на АМ ТракияОбластното пътно управление са подали жалба до Окръжен съд Пловдив