Парите за лечението на 2-годишната Зария са събрани. Това съобщиха нейните близки по-рано днес. Само за няколко седмици хора с добри сърца успяха да съберат 100 000 евро от дарения, благотворителни базари и различни инициативи в помощ на детето. Дарителската кампания стартира в началото на месец юни, а стотици хора откликнаха и подадоха ръка на малкото ангелче в трудния за нея и семейството ѝ момент. 

Припомняме, че детето бива диагностицирано с остра лимфобластна левкимия, когато е само на 10 месеца. Започва незабавно лечение в УМБАЛ „Свети Георги” Пловдив, след като се установява, че клетките в костния ѝ мозък са 93% и има наличие на тежки аплазии. На 2 април тази година след влошаване на общото състояния, Зария е приета отново в Детската онкохематология на УМБАЛ „Свети Георги”.  Тогава тя е на възраст 2 години и 3 месеца. След направата на всички костно-мозъчни изследвания се установява, че момиченцето има двоен рецидив (остра лимфобластна левкимия – косномозъчен + ЦНС рецидв) и раковите клетки в мозъка са 81%. Последва отново лечение по спешност. Започва химиотерапия, но се оказва, че Зария не може да я понесе заради много тежка аплазия и сепсис, които застрашават живота й. И лечението продължава с имунотерапия. След приключването й е неотложно да бъде извършена трансплантация на стволови клетки след намирането на съвместим донор.

Трансплантацията ще бъде направена в Германия, в Университетска клиника в град Франкфурт в центъра за детско-юношеска клиника, отделение по трансплантация на стволови клетки. 

В момента близките на детето уреждат престоя ѝ в клиниката. В пост в социалните мрежи те се обърнаха към всички, които помогнаха на детето им.

Публикуваме го без редакторска намеса:

С голяма надежда в сърцата, можем да Ви съобщим, че необходима сумата за трансплантацията на Зария е събрана.
Започваме поетапно прибиране на кутиите за дарения, спиране на базарите и разпространението на кампанията ни.

Нямаме думи да изкажем огромната си благодарност към хилядите хора, които бяха съпричастни в нашата кауза и ни подкрепиха по всякакъв начин.

Благодарим за подкрепата Ви, за всяко споделяне на страницата, за всеки коментар, за многобройните Ви пожеланията, за писмата, които получихме, за позитивната енергия, която усетихме, за идеите и съветите, за всеки дарен лев, който спомогна да се наберат средствата!
Изключително благодарим на хората, които отделиха и от своето време, за да разпространяват кампанията и да организират и управляват благотворителния базар изцяло безвъзмездно и по тяхна инициатива!
Изказваме и огромната си благодарност и на десетките журналисти и медии, които станаха съпричастни с нашата кауза и спомогнаха за разпространението й!
Благодарим на всички, без Вашата помощ нямаше да успеем!

Вие ни върнахте надеждата в доброто, че все още съществуват понятия, като съпричастност и човещина!

ВИЕ дадохте шанс на Зария!
Благодарим Ви, поклон!