Нови около 700 служители на "Гранична полиция"  ще бъдат назначени във връзка с усложнената ситуация по границите. Ще се доизгради и защитно съоръжение по границата с Турция с дължина от 131 километра.

Това стана ясно на оперативното заседание на Министерски съвет, в което участваха вицепремиерът Меглена Кунева, вътрешният министър Веселин Вучков и министърът на отбраната Николай Ненчев. 

Освен това Министерство на отбраната ще поеме транспортирането на служителите на Министерство на вътрешните работи, които охраняват границата между България и Турция. 

Около месец март 2015 година се очаква засилване на миграционния натиск към страната, обяви Меглена Кунева. С оглед стъпките ни към влизане в Шенген, е много важно как ще се справим с него, добави тя. Вицепремиерът съобщи, че Министерство на отбраната ще се включи активно с логистика - ще предостави транспорт, машини и други, за да допълни усилията на МВР, информира БГНЕС. 

Меглена Кунева обяви, че идеята на тези мерки е да не се налага 900 полицаи от вътрешността на страната да бъдат изтегляни към границата.

 На заседанието на Министерски съвет е присъстват и премиерът Борисов, министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова и финансовият министър Владислав Горанов. 

"Българската страна ще използва най-добрите опити и възможности, които има, за да направи тази граница охраняема, така че да няма толкова голяма нужда от жива сила, която да се изтегля от страната", каза Кунева и подчерта, че на днешното заседание е направено необходимото, за да има максимално добра координация между отделните ведомства.

 Вицепремиерът съобщи още, че през следващата година ще има среща с ръководството на МВР, МО и Агенцията за бежанците, като ще се оцени сградния фонд на МО и част от сградите евентуално ще се трансформират в бежански лагери.

 По искане на Веселин Вучков е обсъден въпроса с назначаването на 700 нови щата на гранични полицаи. В първата седмица на януари ще бъде преценено колко точно нови щата да се отворят, съобщи Вучков. Той съобщи още, че ще бъде изградена пътна логистика успоредно на границата и в подстъпите към нея, като отношение към това ще има Министерството на земеделието и храните. "Очаквам, че МО не само логистично, но и кадрово има готовност да помогне със съвместни патрули по българо-турската граница", коментира Вучков. Според изчисленията 500 от новите служители ще бъдат назначени по трудов договор в "Гранична полиция", а останалите 200 ще бъдат държавни служители. Общо това ще се струва около 9 млн. лева годишно, като по думите на Вучков в момента МВР харчи почти два пъти повече само за разходи за командировки. В момента се командироват около 900-1000 полицаи, а около 1400 са служителите на "Гранична полиция".

 През 2014 г. са похарчени близо 60 млн. лева за справяне с бежанския натиск, а за догодина Вучков е предложил 97 млн. лева, съобщи той. В разходите се включват не просто парите за охрана на границата, а цялата изградена система, свързана с миграционния натиск. "Постепенно откомандировам и прекратявам операциите в най-опасните участъци, където няма пътища и условия за работа. Откомандировах 101 души в участък Малко Търново и Средец. Те са най-проблемните", каза Вучков, като подчерта, че няма опасност българо-турската граница да остане без охрана, тъй като откомандироването се случва поетапно.

TrafficNews.bg