На този етап плановите операции у нас няма да бъдат спирани. Това съобщи здравният министър д-р Стойчо Кацаров след среща с представители на болничните асоциации и на Здравната каса.

„Поставих и въпроса за възможността да се разкриват допълнителни болнични легла. От всички сдружения казаха, че въпреки напрегната ситуация все още имат капацитет и могат да разкрият нови COVID легла”, посочи здравният министър.

От бранша са подкрепили и изискването работещите в болници да представят „зелен сертификат”.

Д-р Кацаров коментира също, че юристите на Здравното министерство все още не са дали становище дали предложението неваксинирани да доплащат лечението си в болница е законно.

„Не искам да влияя на експертите. Искам решението, което ще се вземе, да е изцяло експертно. Утре или най-късно в сряда ще бъде представена новата заповед, която касае цялата страна”, заяви министърът. А новите мерки ще влязат в сила до края на седмицата.

Здравният министър посочи също, че днес се осъществяват срещи с директорите на РЗИ-София и на Спешния център, за да се изясни казуса с болни, за които не са намерени свободни легла в болниците. „На пръв поглед става въпрос за лоша комуникация”, каза Стойчо Кацаров.

МОН съобщи плана за преминаване към онлайн обучениеПодкрепят въвеждане на „зелен сертификат” за учителите