Ако България бъде приета в Шенген още от януари, страната ни има готовност веднага да реорганизира проверките по летищата.

Това каза в отговор на БТА министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Той припомни, че страната ни отдавна е изпълнила всички изисквания за влизане в Шенген. Освен това страната ни получи пореден положителен доклад в края на ноември. Вътрешният министър очаква в следващите дни парламентът на Нидерландия да гласува решение, с което да подкрепи влизането на България в Шенген.

Остава Австрия, според която шенгенското пространство не функционира така, както трябва като цяло. Но България няма как да вземе отношение. Вървят активни работи на всякакво ниво, каза още Стоянов и изрази надежда решението да бъде взето съвсем скоро.

До дни ще заработи нова техника, с която да бъдат изготвяни тестове на шофьори, при съмнение за употреба на алкохол и наркотици. Отделно от това е подсилена структура в сектора за криминалистиката на МВР, каза Калин Стоянов.

По думите му е увеличен щатът на Военномедицинска академия, където след получаване на апарат ще се работи на денонощен режим. По този начин вече няма да се чака шест месеца за експертизи. Подобни апарати ще има и в МВР, каза министърът.

МВР отговори на очакванията на хората, а през следващите седмици ще постигнем още резултати и по други линии, посочи той.