На 19 ноември Софийски градски съд е уведомен за постъпила жалба от "Бромак" ЕООД във ВАС срещу акта на БНБ за отнемане на лиценза на "Корпоративна търговска банка" АД, съобщиха от съда.

Съгласно чл. 11, ал. 6 от Закона за банковата несъстоятелност в тези случаи производството подлежи на спиране до приключване на административно-правния спор. Законът гласи, че в случаите, когато актът на Централната банка не е влязъл в сила поради обжалването му по съдебен ред, съдът спира производството до приключване на административноправния спор. Спирането на производството обаче не е пречка за налагане на предварителни обезпечителни мерки. Обезпечителните мерки се смятат за отменени едва, когато с влязло в сила решение на съда искането за откриване на производство по несъстоятелност бъде отхвърлено.

Така, спирането на делото няма да засегне вложителите с гарантирани депозити в КТБ, чието изплащане трябва да започне от Фонда за гарантиране на влоговете на 4 декември. Но в случай, че компанията на Цветан Василев, "Бромак" ЕООД спечели делото срещу решението на БНБ за отнемане на лиценза на банката, държавата може да загуби милиарди.

TrafficNews.bg припомня, че "Бромак" е собственост на банкера Цветан Василев, който е и собственик на КТБ. Той е в Белград, където очаква делото за екстрадиция по молба на българските органи. Василев е обвиняем за източването на КТБ и е пуснат за международно издирване. 

Какво се случва с дъщерната банка на КТБ - "Виктория" - вижте ТУК

TrafficNews.bg