Няма как правителството да не направи вариант на бюджет и това ще се случи в края на мандата. Ще го направим така, че да отразява действащото законодателство. Тук ще има сериозен ръст по отношение на социалните разходи.

Това каза пред Нова телевизия служебният социален министър Лазар Лазаров.

Увеличена сега бе минималната заплата. В голяма част от държавните институции бяха предприети действия за изравняване на заплатите. В момента нямаме редовен бюджет и затова действат параметрите, които са достигнати в края на миналата година, обясни той.

Правителството ще предприеме действия за цените на храните - ще осъществява контрол и ще предприеме мерки там, където е нужно. Спекулата ще е във вниманието на правителството, каза Лазаров. Той обясни, че трябва да се внимава с увеличаването на доходите, за да не се подхрани инфлацията.

Депутатите приеха автоматично минималната заплата да се изчислява на 50% на сто от средната залата от първите шест месеца на новата и шест месеца на старата година. Това трябва да стане от 1 септември, но още когато беше предложено обяснихме, че това не отразява директивата за минималните работни заплати на ЕС. Това не беше най-важният законопроект, който трябваше да бъде приет в това Народно събрание. Механизмът беше променен в “12 без 5“ и никой не е доволен, продължи той.

Относно заканата на БСП да даде министъра на прокуратурата заради закупени имоти в Габрово, той каза: Държавният интерес е гарантиран, защото сме купили на по-ниски цени, а се съобразихме и с тези, които направи независим пазарен оценител. Да, държавата разполага с много имоти, но ние имам изисквания - да са в центъра на градовете, но и да имат големи експозиционни площи. Този проект е одобрен и аз само го изпълнявам. Слабо познаване на действащото законодателство е въпросът защо не е направена обществена поръчка. Това не се предвижда в закона за недвижими имоти. Не сме купили един имот в Габрово, а два и стойността им е значително по-ниска от пазарната. Притесняваме се, че прокуратурата бива използвана като бухалка за решаване на едни или други проблеми.