Така както е разчетен бюджетът, парите за пенсиите и добавките са гарантирани, каза Гълъб Донев, служебен социален министър.

Добавките от 120 лв. ще се антикризисна мярка и ще бъдат получаване от над 2 млн. българи. Това предложение е малко екзотично, защото кабинетът предлага преизчисление с по-висок коефициент на осигурителен стаж. С него ще има по-голяма адекватност и гарантиране на увеличаването на доходите.

"Няма риск да се отложи преизчисляването, всички пенсии ще бъдат преизчислени - новата сума ще е от януари, но все пак ще е решение на новото НС. В момента 24 хил. пенсии са с таван. Трябва постепенно да нараства максималният осигурителен доход и плавно да нараства и максималната пенсия. Възможно е вдигане на 3400-3600 лв. на осигурителния доход", каза още той пред БТВ.

120 млн. са изплатени на бизнеса като компенсации от пандемията, има предвидени пари и за следващите месеци. Всички самоосигуряващи се лица също са включени в социалните мерки.

Родителите, останали вкъщи при затваряне на учебни завадания заради противоепидемичните мерки, ще получават за едно дете една минимална заплата, за две деца - 1,5 минимална запата. Тези пари също са гарантирани.

Все още не сме говорили с президента Румен Радев за оставането ми в следващия служебен кабинет.