Делото на Николай и Евгения Баневи срещу бившия главен прокурор Иван Гешев и заместниците му, включително Борислав Сарафов, да се гледа от Софийския градски съд, постанови ВКС.

Бизнес семейството съди бившето ръководство на пракуратурата за 60 хил. лева. Те се почувствали засегнати от писмо от 21 декември 2021 г. В него се казва: „ В качеството на обвиняеми бяха привлечени редица български граждани, считани от обществото за недосегаеми за правоохранителните органи, известни олигарси, сред които е и Васил Божков.... Пред съда бяха изправени и редица други знакови за българското общество лица, разполагащи с огромен икономически и финансов ресурс - Цветан Василев ...Пламен и Атанас Бобокови ...... Евгения и Николай Баневи /отговорни за длъжностни присвоявания в особено големи размери, довели до фалит на едни от най-големите индустриални предприятия в България, пране на пари в размер на 1.5 млрд. лева; данъчни престъпления в особено големи размери и участие в организирана престъпна група/"; „... за да попречат на работата на прокуратурата, за да осуетят разследвания и да предотвратят изправянето на виновни лица пред независимия български съд на база на събраните доказателства".

Според Баневи отнасящите се до тях изрази и квалификации, употребени в изявлението, което е адресирано до 67 поименно изброени личности в качеството им на представители на различни международни институции, организации и чуждестранни дипломатически мисии, разпространено на 8 януари 2022 г. от множество български медии, в т. ч. национални радиа и телевизии, както и цялостният негативен контекст, в който са поставени имената им, са неверни, позорящи и увреждащи техни конституционни права - личната им чест и достойнство, презумпцията за невиновност на обвиняемия.

 СГС обаче прекратява делото поради недопустимост на предявените искове, защото прокурорите, в това число и ръководството на прокуратурата имат функционален имунитет по силата на конституцията.