Всички необходими разрешителни за строеж на сградата ITOWER в София са издадени и са валидни в съответствие с приложимото българско законодателство. Това гласи официалното становище на ITOWER DEVELOPMENT ЕАД. То бе разпратено до медиите преди минути по повод информацията, че Върховна административна прокуратура е възложила на ДНСК проверка на законността на строежа. 

В отговор на няколко медийни публикации собствениците на компанията изтъкнат, че тя няма никаква връзка и отношения с бизнесмена Васил Божков или притежавани от него компании. 

"ITOWER e инвестиционен проект в центъра на гр. София, който е финансиран със средства на италианския инвеститор и с два заема от Пощенска банка и международната Черноморска банка за търговия и развитие (ЧБТР). Проектът се подкрепя от институции от четири държави и представлява 113-метрова сграда, която в момента е в процес на строеж на пл. Македония, и ще включва 5-звезден хотел на световния бранд Marriott, офисна, жилищна и търговска част", се казва още в становището, подписано от изпълнителните директори Джанлуиджи Пачини и Виторио Гори.

Припомняме, че по-рано днес ВАП съобщи, че е сезирала ДНСК да извърши незабавна проверка на законността на строежа на небостъргач „I Tower” в центъра на град София. ВАП е образувала преписка въз основа на информация в медиите, в която се твърди, че изграждането на сградата се извършва при изтекло разрешително за строеж.

Проверката вече е започнала, съобщиха от Дирекцията за национален строителен контрол. Тя следва да установи дали строежът се изпълнява въз основа на разрешение за строеж, което има правно действие.

ВАП е изискала от Главния архитект на Столична община материалите по административната преписка по повод издаване на разрешението за строеж.

Резултатите от проверката следва максимално бързо да се представят на ВАП с обобщен доклад, като се отразят направените констатации, предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на закононарушенията и последиците от тях и за санкциониране на виновните лица.