Служители на Пътната агенция излязоха на протест за по-високи заплати на АМ "Хемус" при тунел "Топли дол". Протестът е организиран от Синдикат "Пътно дело" към КНСБ.

Движението вече е пуснато и протестът приключи. Продължи 2 часа, като за 30 минути беше блокирано движението.

Основното искане е заплатите да бъдат увеличени с минимум 20 процента в Бюджет 2024.

"Ние сме тези, които отиваме, когато има предизвикателства на природата и когато не е стъпвал човешки крак или когато има обстановка от ПТП-та, тези 126 РПС-та от цялата страна отиват там, когато всички останали спят в топлите легла и те отиват, за да изпълнят своите задължения. Не можем да останем от 1 януари под минималната заплата. Тя ще е 933 лв", заяви Малина Кованджиева, председател на синдикат "Пътно дело", КНСБ, пред БНТ.

"Искането е за 20% увеличение на заплатите, 50% от служителите в АПИ след вдигането на минималната работна заплата ще бъдат под нея. Те ще бъдат с нетни пари около 850-870 лв. Това са специалисти, дългогодишни работници в АПИ. Считаме това за ненормално", допълни инж. Венелин Йорданов, синдикат "Пътно дело", КНСБ.

Протестиращите заявиха, че ако не бъдат изпълнени техните искания недоволството ще продължи с блокиране на ключови кръстовища.