Цените на най-масовия бензин А95 по родните бензиностанции тръгнаха леко нагоре, докато дизелът и пропан-бутанът продължават да поевтиняват.

Това се случва въпреки, че от началото на април цената на петрола на световните пазари се задържа над 85 долара за барел, което е и най-високата стойност през 2023 година.  

Средната цена на петрола на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) вчера спадна до 86,43 долара за барел, показват данните на сайта fuelo. В петък един барел се продаваше за 86,80 долара. Фючърсите днес останаха почти без промяна на ниво от 84,78 долара за барел.

Цените по бензиностанциите в първия ден след почивните дни изненадаха приятно пловдивчани, каращи автомобили на газ или дизел и леко смутиха тези ползващи бензинови двигатели.

Към настоящия момент най-базовият бензин А95 в страната се търгува на средна цена от 2,58 лв./л. Дизелът е 2,69 лв./л., пропан-бутанът струва 1,13 лв./л., а метанът - 2,58 лв./кг.

В Пловдив цените са с няколко стотинки по-ниски, като бензинът струва съответно 2,56 лв./л., дизелът - 2,67 лв./л., газта - 1,12 лв./л., а метанът - 2,46 лв./кг. Градът е на четвърто място в страната в класацията за най-ниски горива към момента.

На национална база поевтиняването на дизела за последните 7 дни е с 3 ст., а при газта с цели 7 ст/л. Поскъпването на бензина е минимално  - 1 ст/л. Спад от 2 ст/кг. се наблюдава и при метана. Според прогнозите на сайта fuelo тенденцията при всички горива е да продължат да поевтиняват, освен при бензина, където се очаква поскъпване.

В последните дни на интензивно пътуване бензиностанциите отчетоха ръст в потреблението на горива с 30-35%, а от бранша не изключват от месец май цените да тръгнат леко нагоре. Това се случва на фона на решението на ОПЕК+ от началото на месеца, според което добивите на петрол в картела ще бъдат намалени с допълнителни 1,1 млн. барела на ден. Мярката се очаква да влезе в сила от май и да приключи до края на годината.

Цената на петрола се изстреля нагоре, ще поскъпнат ли горивата в България?Черното злато скочи с близо 10% за последната седмица и достигна най-високата си стойност от началото на годината насам

На този фон днес НСИ публикува, че месечната инфлация в страната е 0.5%, а годишната инфлация е 14.0%. Инфлацията е измерена чрез ИПЦ, като месечната инфлация се отнася за март 2023 г. спрямо предходния месец, а годишната инфлация е за март 2023 г. спрямо същия месец на предходната година, сочат данните на НСИ. Според данните на института инфлацията при битовата газ и други горива е -0.5%.

НСИ: Годишната инфлация за март е 14% спрямо март 2022 г.Кои стоки поискъпнаха най-много за месец?