Приключи проверката на Държавната агенция за закрила на детето в помощно училище „Проф. Димитър Кацаров” по случая с 13-годишната Анна-Мария, която е аутист. Изводите от нея са, че ръководството на училището е предпочело да помисли как да не бъде накърнен собственият му авторитет, а не как да не бъдат накърнени правата на детето. Това заяви в сутрешния блок на БНТ Камелия Николова, главен директор на ГД „Контрол по правата на детето”.

По думите на Николова, не може да се каже, че институциите са се забавили след подаването на сигнала от родителите на детето, които твърдят, че то е насилвано сексуално. Констатирано е, обаче, че има „подценяване на ситуацията” от страна на училището и недобра комуникация с родителите, съобщи Пик.
„Подценяване на факта идва и от това, че детето е за първи път в това учебно заведение”, обясни Николова и допълни, че момичето не е било подготвено, за да може да се адаптира към обстановката.

Преди години училището е проверявано по сигнал за насилие. Имало е и други сигнали за него, всичките са проверени. 

След проверката агенцията ще издаде предписания с конкретни методически указания и всички документи ще бъдат предоставени на Министерството на образованието. Николова уточни, че не е компетенциите на агенцията да установи дали има насилие и кой е насилникът. 

Майката на Анна-Мария – Радосвета Симеонова, обаче, не е обнадеждена за развоя на събитията. Тя изтъкна, че в масовите училища е стандартна практика да има видеонаблюдение, а в училище за деца със специални нужди, които са в риск, няма нито една видеокамера.

Днес в столицата пред Министерство на образованието се организира протест в подкрепа на Анна-Мария и на децата, пострадали от насилие. Организаторите му вече започнаха да се събират на мястото. Те са възмутени от реакцията на директора на училище и на заместник-министъра на образованието, като според тях тя е била неадекватна.

TrafficNews.bg