Главният прокурор Борислав Сарафов предложи на регионалния министър Андрей Цеков да заведе дело за собствеността на Руската цъква.  

На среща в кабинета на обвинител номер 1, той представи 4 тома доказателства, които оборват твърдението, че храмът не е наша собственост.

Проверката е била направена от Върховна административна прокуратура. 

Ще се запознаем с материалите, обяви министърът след срещата. Той обясни, че е необходим около 1 месец на ведомство, за да ги прегледа. Според закона, регионалното министерство  е това, което може да води дело за собствено на български имоти, 

Любопитни факти около проверката представи прокурора от Върховна административна прокуратура Виктор малинов.

Така например след бомбардировките през 1944г., българската държава е платила 2/3 за ремонта на църквата, а  Съветският съюз 1/3. Не е ясно дали тези пари изобщо са били дадени.

Също така не е ясно дали руското посолство е правоприемник на имперска Русия.

Проверка на прокуратурата е установила, че българската държава е собственик на храма "Св. Николай Мирликийски Чудотворец". Това обаче трябва да се потвърди от съда. Заради това - на среща в Съдебната палата Борислав Сарафов поиска от регионалния министър, МРРБ да заведе дело, за да се признае, че именно българската държава е собственик на „Руската църква" и земята в центъра на София

След проверка на ВАП и СГП, които установяват, че има основание държавата да атакува по съдебен път собствеността върху "Св. Николай Мирликийски Чудотворец", и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов сезира ресорния министър на регионалното развитие Андрей Цеков. На среща в кабинета на главния прокурор, Сарафов разясни на Цеков установеното от прокурорската проверка и настоя МРРБ да заведе дело, на база на което държавата да бъде призната като собственик на земята и на самия храм "Св. Николай Мирликийски Чудотворец", известен още като „Руската църква". Според Сарафов от обществен интерес е държавата да атакува по съдебен път претенциите на руската страна върху собствеността на храма.