Нова философия за туристическите продукти заради нарасналия поток на т.н сребристокоси туристи, новости в ресторантьорството като съчетаване на несъчетаеми храни -  сладолед от риба или люта чушка с шоколад, представи в атрактивна презентация "Състояние и тенденции в развитието на туризма" деканът на Стопанския факултет проф. д-р Йорданка Алексиева. Научната конференция в УХТ мина под знака на юбилея на Катедра "Хранене и туризъм", която отбеляза 50 години и 5 години от създаването на Стопанския факултет. В момента колективът на катедра “Хранене и туризъм” обучава студенти по степен “Бакалавър” – специалности “Туризъм”, “Кетъринг” и “Хотелиерство и ресторантьорство” и „Храни, хранене и диететика“, степен “Магистър” – специалности “Туризъм” и „Кетъринг“ . Декан на Стопанския факултет е проф. д-р Йорданка Алексиева, ръководител на катедрата е проф. д-р Марияна Баева. С препълнена зала в деня преди откриването на конференцията, с емоционален концерт, изпълнители в който бяха и възпитаници на Стопанския факултет, с невероятна кулинарна изложба бе отбелязан юбилея.
Проф. Алексиева постави и началото на научната конференция с атрактивно поднесена презентация на тема "Състояние и тенденции в развитието на туризма". Нуждата от промяна във философията на предлагане на туристически продукти заради промяната на потока на туристи - вече т.н сребристокоси туристи, родени между 1946 и 1954 година, любопитни факти в сферата на ресторантьорвото със съчетаване на неъчетаеми вкусове като опит за привличане на клиенти - сладолед от риба, или люта чушка със шоколад, нанохраните,роботи-готвачи, представи пред аудиторията проф Алексиева. 

Новите тенденции в областта на хранителната наука, техника и технологии, процесите в сферата на туризма, новите предизвикателства в сектора представиха наши и чуждестранни учени по време на двудневна конференция с международно участие в Университета по хранителни технологии в Пловдив. Докладите бяха представени в осем научни направления сред които Технология, контрол и качество на храните и напитките, Биотехнологии, нанотехнологии, екология, Икономика и индустриален мениджмънт, Туризъм, хранене и кетъринг. Над 20 международни участия са включени в програмата на конференцията, която единственото по рода си у нас висше учебно заведение провежда по традиция всяка година през октомври. Тази година темата е "Хранителна наука, техника и технологии".

 "Обединяването на българската нация около общи просветни цели е предизвикателство, което си струва да поемем", каза при откриването на конференцията ректорът на УХТ д.т.н проф. Кольо Динков.  Също по традиция той обяви отличаването за постижения в начно-изследователската дейност и придобиването на високи академични длъжности 10-ма професори, 14 доценти, 13 доктори и 2-ма доктори на техническите науки - преподаващи в УХТ. Проф. Динков напомни,че през тази година още един преподавател на висшето учебно заведение - проф. Алберт Кръстанов бе отличен с най-високата награта в областта -  наградата "Питагор",  в категорията "Утвърден учен на техническите науки".

Отбелязвайки усилията на УХТ за развитие на хранителната наука и образование, представители на наши организации и чуждестранни университети, партньори на УХТ връчиха на ректора проф. Динков свои отличия - златна значка от Асоциацията на месопреработвателите, връчена от д-р Светла Чамова, отличия и поздравителни адреси връчени от проф. Николаос Асимотолос - Технологичен образователен институт на Западна Македония, Козани, Гърция, от зам.-ректора на Московския държавен университет по технологии и управление Евгений Битус, от Александър Акулич, Могильовски държавен университет по продоволствията. 

 TrafficNews.bg