Майки на деца-аутисти от Пловдив протестираха пред дирекция „Социално подпомагане” в града. Причината е, че 22 деца с увреждания са лишени от годишната помощ за балнеолечение и рехабилитация. Недоволните родители внесоха в дирекция жалби срещу отказа да им бъде изплатена социалната добавка. 22 деца-аутисти заминават през лятото на лагер, където им се прилага климато и балнеолечение.
„Досега всяка година сме получавали еднократно социална помощ за подобна рехабилитация, но тази година получихме отказ да ни бъдат изплатени парите.”, заяви пред TrafficNews.bg Гергана Атанасова, която е майка на дете-аутист.
Сумата, от която е лишено всяко дете средно е около 300 лева.
„Майките нямат касов бон към разходните документи, а хотела, който са посетили, няма в дейността си балнеолечение”, твърди заместник-директорът на „Социално подпомагане” – Пловдив Донка Аргирова.
Родителите на децата разполагат с документи, че са платили по банков път сумата за престоя, към който по закон не се прилага касов бон. Още повече са били на място, където посещават всяка година и за което друг път са получавали полагащата им се помощ. Те ще обжалват отказите за социалната добавка пред по-горна инстанция.
Майките протестират и срещу промените в законодателните промени, които лишават децата с увреждания от подобни помощи от следващата година, ако не се лекуват в санаториум.

TrafficNews.bg